Volledig scherm
Nederland, Den Bosch, theater aan de parade © copyright Marc Bolsius

Plan voor een nieuw Theater op de Parade, met een tweede zaal, mag door

DEN BOSCH - Met de toezegging van een tweede zaal en hard plafond van 50 miljoen euro (prijspeil 2013) is een meerderheid van de gemeenteraad woensdagavond akkoord gegaan met het nieuwste theaterplan. Naast de collegepartijen stemden ook de PvdA en GroenLinks in.

Met het nu aangenomen compromis wordt gekeken of sloop van het Theater aan de Parade en vervolgens nieuwbouw bovenop de bestaande kelders mogelijk is. Daarbij komt er straks één zaal van duizend stoelen en tweede zaal zonder theatertoren. Ook moet er een 'stevige' horecafunctie komen, om de exploitatie rond te krijgen. Tegen het voorstel stemden Gewoon Gedreven, de SP, de Bossche Groenen en de Bossche Volkspartij.

Het laatste voorstel was een compromis. Eerder wilde B en W nog geen volwaardige tweede zaal in de nieuwbouw, om kosten te drukken. Maar de zeven partijen in de raad dienden een amendement in om toch tot een volwaardige tweede zaal te komen. Pieter Paul Slikker (PvdA) stelde daarbij dat voor 'hun politieke wil nou eenmaal geen meerderheid is'. ,,Nu hoop ik wel dat deze zeven partijen niet nog eens allemaal eigen plannen in verkiezingsprogramma's gaan zetten. Dat kunnen we elkaar niet meer aandoen." En ook D66 sprak nu 'water bij de wijn'. Annemarie Hoog Antink: ,,Dit is zo ongeveer het langst lopende dossier en het wordt behoorlijk gênant. Wij hadden liever een nieuw theater in het Paleiskwartier gezien, maar hopen nu vooral dat dit plan zo snel mogelijk van start kan."

Zorgen waren er onder meer bij de Bossche Volkspartij. Voorman Nol Roos vreest vooral dat de kosten opnieuw uit de hand zouden gaan lopen. Hij daagde Hoog Antink dan ook uit of hij haar kon houden aan het maximale budget van vijftig miljoen. ,,Ja, dat mag je. Die vijftig miljoen is taakstellend", zo sprak zij.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.