Volledig scherm
Rechtbank in Den Bosch. © Brabants Dagblad

Plan voor extra beveiligde rechtbank in Brabant sneuvelt opnieuw

DEN BOSCH - Het VVD-plan om te ijveren voor een extra beveiligde rechtbank in Brabant, is vrijdagmiddag op opmerkelijke wijze gesneuveld. Voor de tweede keer achtereen stemden precies evenveel Statenleden voor de motie als ertegen. In dat geval schrijft het reglement voor dat het plan is verworpen.

De VVD betoogde vorige week dat er behoefte is aan zo'n rechtbank vanwege de georganiseerde drugscriminaliteit in Brabant. Nu zijn er alleen extra beveiligde rechtbanken in Amsterdam en Rotterdam, die onder meer zijn uitgerust met een bunker. ,,Het is van belang dat we de bestrijding van drugscriminaliteit dicht bij huis houden. Als signaal naar mensen in de wijken dat criminaliteit niet loont", motiveerde fractievoorzitter Martijn van Gruijthuijsen. 

'Symboolpolitiek'

Hoewel gedeputeerde Erik van Merriënboer (PvdA) positief tegenover het plan stond, kreeg de VVD vanuit de overige fracties veel tegenwind. De PVV sprak van 'symboolpolitiek', de SP vroeg zich af of er wel behoefte was aan nog een bunkerrechtbank.

Dat de motie is verworpen, betekent overigens niet dat zo'n rechtbank er nu niet gaat komen. Het zegt alleen dat de provincie zich daar niet actief hard voor gaat maken. De rechtbank Zeeland-West-Brabant onderzoekt momenteel al de mogelijkheid voor een extra beveiligde gevangenis. Die zou bij het nieuwe gerechtsgebouw in Breda moeten komen.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement