Volledig scherm
Het auditorium tijdens de kick-off van het samenwerkingsplatform Nul op de Meter Nieuwbouw. © Chris Korsten

Platform Nul op de Meter Nieuwbouw in Den Bosch gelanceerd

ROSMALEN - Op de Spark Campus aan de Graafsebaan is donderdag het samenwerkingsplatform Nul op de Meter (NOM) Nieuwbouw gelanceerd. Een gemêleerd gezelschap, bestaande uit onder meer vertegenwoordigers van gemeenten, woningcorporaties en (enkele) banken, was er getuige van.

Weg met de woning die is aangesloten op gas, lang leve de woning die fungeert als een soort kleine energiecentrale met een gratis productiecapaciteit voor eigen verbruik. ,,Dat is zo'n beetje de weg die we met z'n allen de komende jaren zullen gaan bewandelen. Immers in 2050 moet er een klimaatneutrale samenleving zijn ontstaan", sprak Peter Linders, marktontwikkelaar bij Spark, tijdens zijn inleidende woorden. Het is de bedoeling dat de deelnemers aan het platform met regelmaat om de tafel gaan zitten.

Nulopdemeter-woningen
In ons land zijn momenteel circa 1000 woningen die te definiëren zijn als 'nulopdemeter-woningen'. Binnen de grenzen van de gemeente Den Bosch is nog geen enkele NOM Nieuwbouwwoning verwezenlijkt. ,,Dus mijn vraag luidt: what's going on? Welke barrières moeten er overwonnen worden om het tij te keren? En dat terwijl we als gemeente een speciale subsidie beschikbaar hebben gesteld", sprak wethouder Eric Logister op uitdagende toon.

Een nulopdemeter-woning wordt onder meer gekenmerkt door een extra goede isolatie, het gebruik van een warmtepomp voor warmte en zonnepanelen voor het opwekken van energie. In Vlijmen zijn plannen voor het bouwen van 200 van dit soort woningen. ,,We gaan volgend jaar starten met de realisatie van 200 NOM Nieuwbouwwoningen in het Geerpark in Vlijmen. Een gigantische uitdaging'', aldus René Beks, directeur van Hendriks Coppelmans in zijn reactie.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.