Volledig scherm
© ANP

Politie: Misdaadcijfers in
Oost-Brabant blijven dalen

DEN BOSCH/EINDHOVEN - Het aantal geregistreerde misdrijven in de politieregio Oost-Brabant is vorig jaar met 6,4 procent gedaald. Met uitzondering van het Maasland (Oss en omgeving) liet 2016 vooral een sterke daling van het aantal woninginbraken zien. 

Dat blijkt uit het donderdagmorgen gepubliceerde jaarverslag van de politie Oost-Brabant. De leiding van de politieregio toont zich tevreden over de cijfers. 

Het aantal woninginbraken dat kon worden opgelost, steeg naar 9,7 procent: bijna één op de tien dus. In 2018 moet dat percentage zijn gestegen naar 11,5 procent, zo heeft de politie vastgelegd in het Regionaal Veiligheidsplan. Dat doel moet vooral bereikt worden door meer preventie. In alle gemeenten in Oost-Brabant zijn inmiddels ook whatsapp-groepen actief, waarbij bewoners elkaar en de politie kunnen attenderen op verdachte personen. Uit onderzoek van de universiteit in Tilburg bleek eerder dat zulke whatsapp-groepen een gunstig effect hebben op het aantal woninginbraken. 

De aangiftebereid van de burgers in Oost-Brabant is relatief hoog: 29,6 procent. Het landelijk gemiddelde ligt op 24,7 procent. 

Georganiseerde misdaad

Alle cijfers laten maar een 'deel van de werkelijkheid' zien, zo erkent politiechef Frans Heeres in een persverklaring die bij het jaarverslag gevoegd is. ,,De omvang van de georganiseerde ondermijnende criminaliteit in onze regio geeft reden tot grote zorgen. Aan de buitenkant lijken veel criminaliteitscijfers te dalen, maar tegelijkertijd maken we ons ernstige zorgen over de parallelle samenleving die is ontstaan. Zogenaamd onaantastbare personen of criminele families denken hier de dienst uit te maken." 

Volledig scherm
Politiechef Frans Heeres. © ANP