Volledig scherm
De afdeling 'Aan de slag' bij Weener XL laat mensen twee dagen per week wennen aan eenvoudig productiewerk. © Sandra Peerenboom

Politiek in Den Bosch buigt zich over arbeidsplicht en Weener XL

DEN BOSCH - Het college van B en W van Den Bosch verwerpt het initiatiefvoorstel van de Socialistische Partij over het participatiebeleid. De SP vraagt daarin om maatwerk, lonend werk, helderheid, maatschappelijk nut als gelijkwaardig alternatief voor een betaalde baan en een duidelijke meting van het resultaat van de inspanningen van Weener XL om mensen aan het werk te krijgen.

De SP stelde enkele maanden terug een zwartboek samen met klachten over Weener XL, het bedrijf voor werk en inkomen van de gemeente. Het initiatief is daar een vervolg op. Het college vindt de dienstverlening van Weener XL goed. Wel geeft het toe dat het mensenwerk is. Ook vindt het college dat het de voorstellen van de SP deels al uitvoert. Andere, zoals de effectmeting bij Weener XL, vindt het college onnodig en te tijdrovend en kostbaar. B en W voert daarbij aan dat de dienstverlening op orde is.

De Bossche politiek heeft het druk met de participatiewet en Weener XL. Maandag 28 november behandelt de gemeenteraadscommissie Financiën Economie en sociale zaken het SP-voorstel en een plan van B en W. Dat houdt onder meer in dat zo’n 1.200 bijstandsgerechtigden met nagenoeg geen kans op een baan niet meer hoeven te solliciteren.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.