Volledig scherm
Gerard van Bavel © familiefoto

Postuum eerbetoon voor Bosschenaar Gerard van Bavel na bijna 75 jaar

DEN BOSCH - Gerard van Bavel is bijna 75 jaar nadat hij in 1944 door een geallieerde granaatscherf dodelijk werd getroffen, postuum geeerd met het Mobilisatie en Oorlogskruis.

Gerard van Bavel (1906) diende tussen 1924 tot 1944 in verschillende militaire functies. Tijdens de mobilisatie in 1939 wordt hij gestationeerd langs de Maas bij Grave, Well en Noord-Limburg. Nadat de Duitsers de Nederlandse troepen hebben overlopen wordt hij als krijgsgevangen afgevoerd. In juni 1940 komt hij thuis en pakt zijn werkzaamheden als zetter en boekbinder bij de Zuid-Nederlandse Drukkerij op. Het gezin woonde aan de Zuidwal naast de drukkerij. Gerard is ook belast met het openen en afsluiten van de drukkerij.

Omdat Van Bavel zonder toestemming familie huisvest in de dienstwoning en tewerkstelling in Duitsland weigert wordt hij in 1943 overgebracht naar een concentratiekamp aan de Poolse grens. Begin 1944 weet hij te ontkomen en vlucht heel Duitsland door, terug naar huis.

De Duitsers vorderen op 24 September 1944 de dienstwoning. De familie wordt uit huis gezet. Eind van die middag gaat hij terug naar de drukkerij om deze af te sluiten en wat kleding uit huis te halen. Bij vertrek wordt hij aan de Zuidwal getroffen door een Engelse granaat. De kapelaan van de Sint-Cathrien en Gerrit Schulte brengen hem naar het Groot Zieken Gasthuis. Daar bezwijkt Gerard van Bavel op 21 november 1944 aan zijn verwonding. De familie is dan al geëvacueerd naar Duizel in bevrijdgebied.

Volledig scherm
Het teken van respect en waardering is postuum aan Gerard van Bavel toegekend en uitgereikt aan familieleden door majoor Marco Kroon (rechts). © familiefoto