Volledig scherm
Schets van het nieuwe Sint-Jansmuseum aan de zijde van de Hinthamerstraat. © Jos Van De Ven

Problemen rond Sint-Jansmuseum in tuin kathedraal

DEN BOSCH – Er is een verschil van inzicht over de bedrijfsvoering van het op te richten Sint-Jansmuseum in Den Bosch. Het stichtingsbestuur van het museum is inmiddels demissionair, het kerkbestuur van de Sint-Jan neemt inmiddels de taken waar, tot er een nieuw bestuur gevonden is.

Volgens kerkbestuurslid José Sanders zijn er inmiddels gesprekken met de gemeente. ,,We gaan met een aantal partijen de plannen verder ontwikkelen. Plannen die voor alle betrokken partijen bevredigend zijn en recht doen aan de Sint-Jan en de parochianen.’’ Sanders ontkent dat een verschil van inzicht over de bedrijfsvoering tot problemen rond het museum hebben geleid. ,,Ik verwijs u naar de vice-voorzitter van het kerkbestuur.’’ Vice-voorzitter Ben Vedder is  niet bereikbaar voor een reactie.

Volledig scherm
Toegangspoort naar het nieuwe Sint-Jansmuseum. © Jos Van De Ven

Wethouder Huib van Olden hield het woensdagavond bij de commissie maatschappelijke ontwikkelingen bij de mededeling dat het museum wat meer tijd nodig heeft. 

De Stichting Sint-Jansmuseum presenteerde eind februari van dit jaar de plannen om de huidige bouwloods in de tuin aan de Torenstraat om te bouwen tot museum. In aanwezigheid van onder anderen een tevreden cultuurwethouder Huib van Olden en plebaan Gert Jan van Rossem (ook voorzitter van het kerkbestuur) deed stichtingsvoorzitter Berry Bemelmans (ook kerkbestuurslid) vol vuur de plannen uit de doeken: een modern museum met sprekende beelden, glas-in-lood-ramen die verhalen vertellen, ambachtslieden die hun werk tonen en boogbeelden die uitgelicht worden met daaronder muziek van de Philharmonie Zuid. In een gebouw met veel glas en daarbij een scharnierlift die bezoekers tot de hoogte van de luchtboogbeelden brengt.

De gemeente gaat het museum betalen, waarbij het CDA altijd de grote kartrekker geweest is en nog steeds is. Voor het museum is vier miljoen euro gereserveerd, in april is 250.000 euro beschikbaar gesteld voor verder onderzoek. Bij de presentatie van de plannen verkondigde CDA-wethouder Van Olden nog dat het college ‘dit museum en de plannen en de bedoelingen zo belangrijk vindt, dat wij dit op onze kap moeten nemen.’’

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement