Volledig scherm
Renners in de Vuelta. © EPA

Provincie enthousiast over Vuelta 2020, met activiteiten over 'Spaanse historie'

DEN BOSCH - Gedeputeerde Henri Swinkels zou het 'geweldig' vinden als de Vuelta in 2020 door Brabant komt. Dat zegt hij bij de officiële bekendmaking van de provincie, waarin de plannen voor de Ronde van Spanje worden uitgevouwen. Er moeten allerlei activiteiten worden opgezet, onder andere over de 'Spaanse historie' van Brabant. 

,,Natuurlijk investeren we fors, maar het levert dus ook veel op'', zegt Swinkels. Vorige week maakte deze krant al bekend dat Brabant samen met de steden Den Bosch en Breda flink wil lappen om twee etappes naar de provincie te halen. Ook Utrecht investeert. Dat zou de startplaats van 2020 kunnen worden. 

De provincie wil bijna 1 miljoen euro uittrekken voor de Vuelta-start. Bij elkaar 1,25 miljoen euro zou van de gemeenten Breda en Den Bosch moeten komen. De stad en provincie Utrecht investeren 4,2 miljoen. Wat overblijft moet door private partijen worden betaald. De totale kosten zijn naar verwachting 14.9 miljoen euro. 

Wat levert het op?

De Vuelta 2020 moet niet alleen financieel iets opleveren, maar ook maatschappelijk. Swinkels: ,,Dit soort evenementen levert veel op. Zowel economisch doordat mensen naar de activiteiten tijdens en rond de Vuelta komen, hier verblijven, overnachten, eten en drinken. Maar zeker ook op maatschappelijk gebied omdat topsport mensen, jong en oud, inspireert om zelf te gaan bewegen. Bovendien mobiliseert een wielerronde als de Vuelta hele dorpen, wijken, buurten en gemeenschappen om van de passage en alles wat daar omheen georganiseerd wordt een feest te maken.''

Brabant wil allerlei activiteiten organiseren rondom de Vuelta-etappes, onder andere op scholen en in wijken. Die moeten gaan over thema's als de Spaanse historie in Brabant, met daarbij onder andere de Zuidwaterlinie. Ook moet de Brabantse wielercultuur aan bod komen. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement