Volledig scherm
Esad Smajlovic is donderdag uitgezet naar Bosnie. © Van Assendelft

Psychiater uit Den Bosch haalt uit naar IND

DEN BOSCH - De Bossche psychiater Boris Drozdek heeft forse kritiek op het uitzetbeleid van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Dit naar aanleiding van de uitzetting donderdag van een Bosnische vluchteling uit Heesch.

Esad Smajlovic is donderdag op het vliegtuig gezet naar Bosnie. Terug naar zijn trauma, zoals zijn vrouw Amira het verwoordt. Amira en hun 2 kinderen hebben wel een verblijfsvergunning.

IND: Smajlovic is een oorlogsmisdadiger​

Volgens de IND is Smajlovic een oorlogsmisdadiger. "Natuurlijk, het was oorlog, Esad was betrokken bij de dingen die daar gebeurd zijn. Maar hij is zo moedig geweest om zichzelf te melden bij het Joegoslavië-tribunaal. Er zijn nu genoeg documenten die hem vrijpleiten. De IND wil daar alleen niks van weten. Dat maakt hem woedend, dat maakt hem tot een wandelende bom", aldus Drozdek, behandelaar van het Psychotraumacentrum Zuid-Nederland, vrijdag 29 augustus in het Brabants Dagblad.

'Hij was in de war'

Ook zijn advocaat, Marq Wijngaarden, laakt de handelwijze van de IND; "Esad heeft in zijn eerste verklaring gezegd dat hij leiding gaf aan een speciale politie-eenheid. Dat was evident niet waar - de eenheid die hij noemde, bestond niet eens. Maar hij was in de war, dat gebeurt als je zoiets hebt meegemaakt. Later zijn er duidelijke bewijzen op tafel gekomen dat Esad geen oorlogsmisdaden heeft gepleegd. Ik geloof hem, maar de IND heeft er niet naar willen luisteren."

De IND gaat niet in op individuele gevallen.