Volledig scherm

PVV Brabant wil naadje van de kous weten over Attero

DEN BOSCH - De Brabantse PVV wil van het provinciebestuur weten of het nog steeds vindt dat afvalbedrijf Attero eind 2013 voor een goede prijs is verkocht aan investeringsfonds Waterland.

Deskundigen stelden zaterdag in het Brabants Dagblad dat de afvalverwerker door Brabant en andere aandeelhouders voor een veel te laag bedrag van de hand is gedaan. De aandeelhouders ontvingen in december 2013 170 miljoen euro voor Attero. Nu gaan er geruchten dat meerdere partijen uit China een miljard euro overhebben voor het voormalige Essent Milieu. Saillant detail: in 2009 had Attero ook al voor 800 miljoen euro kunnen worden verkocht.

Argumenten
Gedeputeerde Bert Pauli is nog steeds van mening dat in 2013 een 'uitstekende deal' is gesloten, zei hij tijdens de laatste Statenvergadering. De PVV vraagt zich af of dat nog vol te houden is. ,,Welke argumenten zijn er om aan te tonen dat er nog steeds sprake is van een goede deal?", wil Statenlid Joyce Kardol weten. En: ,,Is het college van mening dat de provincie zich in de aanloop naar de verkoop op het juiste niveau van advies heeft laten voorzien?"

De PVV heeft bij de andere fractievoorzitters in de Staten ook voorgesteld om de Attero-zaak te laten onderzoeken door de Zuidelijke Rekenkamer, een instantie die de doeltreffendheid, doelmatigheid en rechtmatigheid van het gevoerde bestuur van de provincies Limburg en Noord-Brabant onderzoekt.

Brabant was met 30,8 procent van de aandelen de belangrijkste eigenaar van Attero. De overige aandelen waren in handen van vijf andere provincies en 116 gemeenten, waaronder Tilburg en Den Bosch.

Bekijk ook een tijdlijn van het dossier rondom Attero via bd.nl/attero.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.