Volledig scherm
Directeur stadsontwikkeling Willem van der Made van gemeente Den Bosch ontmoet directeur Jan van Herwijnen van BAM © Robèrt van Lith / BD

Raad van Arbitrage: wie draait er op voor de kosten van de Bartenbrug in Den Bosch?

* UPDATE 11.00 uur * DEN BOSCH - In Den Bosch is de Raad van Arbitrage achter gesloten deuren bijeen voor een zaak over de 6 miljoen euro die is verkwist aan de bouw van de Bartenbrug in Den Bosch. De Raad gaat beslissen wie er verantwoordelijk is, Bouwgroep BAM, die met zeker 10 mensen vertegenwoordigd is, en de gemeente Den Bosch, die met 6 mensen aanwezig is. Er is de hele dag voor uitgetrokken.

Want: wie is verantwoordelijk voor het debacle, dat miljoenen kostte maar vanwege ernstige technische problemen nooit werd afgebouwd? De gemeente en bouwbedrijf BAM staan daarin tegenover elkaar. Met instemming van beide partijen buigt de Raad van Arbitrage voor de Bouw zich over de kwestie.

Positie gemeente geschaad
Omdat de gemeente bang is dat "de positie van de gemeente geschaad kan worden bij een openbare zitting", blijven de deuren van het hotel waar de zaak wordt behandeld dicht voor pers en publiek. De zaak begint rond kwart voor 10 in Hotel Central in Den Bosch.

Openheid
De Bossche Volkspartij in Den Bosch vroeg om openbaarheid bij de arbitragezaak over het foutenfestival rond de Bartenbrug maar dat ging niet op. De advocaat van de gemeente raadde af om de zaak publiekelijk te behandelen.

Rekening loopt op
Den Bosch stopte met de aannemer in december 2014 en heeft koos voor de bouw van een nieuwe simpele brug. Maar de rekening van de Bartenbrug blijft oplopen voor de gemeente Den Bosch zolang de nieuwe brug er nog niet ligt.

6 miljoen euro
De Bartenbrug over de rivier de Aa moest een architectonisch hoogstandje worden tussen het centrum van de Brabantse hoofdstad en de Graafsewijk in Den Bosch. Tijdens de bouw ontstonden echter grote problemen: in stalen liggers zaten scheurtjes en tuien bleken vervormd. Uiteindelijk trok de gemeente de stekker uit het project, dat zo’n 6 miljoen euro kostte. De vraag is wie opdraait voor de strop.

Lees meer over de Bartenbrug op bd.nl/bartenbrug.

Volledig scherm

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.