Volledig scherm
Ton Rombouts en zijn opvolger Jack Mikkers. © BD

Raadslid (55) opgepakt in onderzoek lek benoeming burgemeester Den Bosch

DEN BOSCH - De politie heeft dinsdag een lid van de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad van Den Bosch opgepakt. De 55-jarige man, vermoedelijk Sjef van Creij, wordt verdacht van betrokkenheid bij het lekken van vertrouwelijke informatie rond de voordracht van een nieuwe burgemeester in de Brabantse hoofdstad. 

Daarover was grote ophef ontstaan, nadat het Brabants Dagblad veel details en onder meer de namen van sollicitanten had gepubliceerd. 

ZIE OOK: Signalement OM leidt naar Sjef van Creij

Alle fractievoorzitters

Justitie besloot in juli de zaak nader te onderzoeken. Commissaris van de Koning in Noord-Brabant Wim van de Donk had daarom verzocht, nadat hij aangifte had gedaan. 

In de Bossche vertrouwenscommissie zaten alle fractievoorzitters uit de gemeenteraad. Ze kozen uiteindelijk voor Jack Mikkers (VVD) als opvolger van Ton Rombouts (CDA). Mikkers was de afgelopen jaren burgemeester van Veldhoven.

ZIE OOK: Waarom publiceerde deze krant gevoelige informatie over de burgemeestersprocedure?

Reconstructie

In de uitgebreide reconstructie van het Brabants Dagblad werd tot op detailniveau informatie verstrekt over de kandidaten en de procedure over de benoeming van de nieuwe burgemeester in Den Bosch. Dit gebeurt normaal onder strikte vertrouwelijkheid. 

Uit onze reconstructie kwam naar voren dat Jan Hamming op het laatste moment koos voor het burgemeesterschap van Zaanstad. Den Bosch koos daarop voor Jack Mikkers. 

ZIE OOK: Van het stoppen van Rombouts tot de filmische climax: dit gebeurde er rondom het burgemeesterschap

In beperkingen vast

De Rijksrecherche sprak de afgelopen weken met verschillende getuigen over het geruchtmakende lek. Het onderzoek richt zich nu op het verder verhoor van de verdachte, aldus het Openbaar Ministerie. 

De verdachte was lid van de vertrouwenscommissie en zit in beperkingen. Dat betekent dat hij geen contact mag hebben met de buitenwereld, behalve met zijn advocaat. 

Slagveld

Vertrekkend burgemeester Rombouts sprak na de publicaties van ,,een waar slagveld''. Hij noemde die ,,een beschadigende cocktail waartegen je je amper kunt weren''. Onder de andere sollicitanten waren volgens uitgelekte informatie burgemeesters van andere plaatsen. Zij kregen kritische vragen over hun vermeende sollicitatie in Den Bosch.

BD nieuwsapp, download nu! Klik hier voor iOS of hier voor Android!
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Motoragent vreesde voor leven bij wilde achtervolging in Den Bosch: 'Ik dacht: dit is mijn laatste uurtje’

    Motoragent vreesde voor leven bij wilde achtervol­ging in Den Bosch: 'Ik dacht: dit is mijn laatste uurtje’

    DEN BOSCH - De politie is al een week op zoek naar een man die tijdens een achtervolging in Den Bosch bewust inreed op een motoragent. Met een uitgebreide oproep doet de recherche donderdag een nieuwe poging om de dader alsnog te vinden. De aangereden motoragent raakte flink gewond bij de achtervolging. ,,Hij kwam vol gas op mij af. Ik dacht echt dat mijn laatste uur geslagen had.”
  2. Bossche rechter Judge Joyce haalt vernietigend uit naar Twan Huys: 'Ronduit schadelijke televisie’

    Bossche rechter Judge Joyce haalt vernieti­gend uit naar Twan Huys: 'Ronduit schadelij­ke televisie’

    DEN BOSCH - De uitzending in RTL Late Night waarin presentator Twan Huys in gesprek ging met de ex-vrouw en dochter van ‘wraakvader’ Mario Haazen, was ‘eenzijdig, kritiekloos en ronduit schadelijk’. Tot die vernietigende conclusie komt Joyce Lie, bestuursrechter in Den Bosch. ,,Dit soort televisie draagt bij aan een vertekend en scheef beeld van de Nederlandse rechtspraak.”

In samenwerking met indebuurt Den Bosch