Volledig scherm

Recensie: Letizia Rompelberg imponeert in drama over moeder-dochterrelatie

DEN BOSCH - De speelplaats van de Mariaschool aan de Geldersedam is het decor van ‘Wees’, een theaterstuk over een vrouw die krampachtig niet op haar moeder wil lijken.

Er staan een schommel, speelhuisje en zandbak. En een oldtimer met een orgel in de kofferbak, waar Leon van Egmond op speelt. Als hij tenminste geen gitaar speelt, zingt of zwijgt.
Hij figureert als de vader van het meisje, dat hem adoreert. Samen fantaseren zij over verre reizen. Maar net zo makkelijk fantaseert hij dat de dochter van de trap viel, als haar moeder haar weer eens flink heeft mishandeld.
In het stuk is ze inmiddels zelf moeder. Het is een indrukwekkende rol van Letizia Rompelberg, tevens artistiek leider van Hertog Zout. Ongemerkt schakelt zij tussen moeder, vrouw en het kind dat zij ooit was.
‘Wees’ gaat over haar terugkeer naar man en kind, die ze abrupt had verlaten nadat zij zich erop betrapte dat ze meer op haar moeder leek dan haar lief was. Een vrouw die zij is gaan haten. Rompelberg zet geen labiele vrouw neer, maar juist iemand die doet of ze alles onder controle heeft. Maar laat gelijktijdig de oneindige kwetsbaarheid van deze vrouw zien. Albert Klein Kranenburg speelt overtuigend de man die maar niet begrijpt waarom zijn vrouw vertrok. Hij valt van de een in de andere verbazing, maar vergeeft haar alles. Hij wil maar een ding: terug naar huis, naar de vijf gelukkige jaren die ze samen met hun dochter hadden. Ze is zó dicht bij haar geluk, maar waar het om gaat is de vraag of ze het durft te pakken. ‘Wees’ van theatergroep Hertog Zout is het tweede deel van het drieluik ‘Neem me mee naar huis’ over ontheemd zijn. Het eerste ‘Hejmen’ ging over vluchtelingen, deel drie ‘Loos’ gaat over daklozen.

Meer recensies op de speciale Boulevardpagina's in de krant van woensdag.

Bekijk het dossier Theaterfestival Boulevard met meer nieuws, foto’s, video’s en achtergronden op bd.nl/boulevard

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.