Volledig scherm
Sauna Romantica. Foto saunaromantica.nl © -

Rechter Den Bosch: Sauna Romantica nu sluiten, anders dokken

DOMMELEN - De eigenaar van Sauna Romantica in Dommelen kan een dwangsom tegemoet zien als hij zijn zaak nog langer openhoudt. De voorzieningenrechter in Den Bosch vindt dat de kleine bedrijfsmatig gerunde wellness aan de Boekweitbeemd illegaal is en dat gemeente Valkenswaard alle recht heeft om daar op te handhaven. 

Voor de eigenaar is het een hard gelag. De sauna is zijn enige bron van inkomsten. Hij vreest dat hij door de sluiting alles kwijtraakt. ,,Ik heb zeven jaar geleden een operatie gehad, ik heb altijd hard gewerkt in de bouw. Ik heb deze sauna's gemaakt, omdat ik iets moest. Ik heb dit niet verdiend. Als ik moet stoppen, moet ik mijn huis verkopen en kom ik in de bijstand terecht."

Luxueuze sauna's

De 58-jarige Dommelnaar bouwde zonder vergunning twee luxueuze sauna's op de eerste verdieping van zijn huis. Die verhuurt hij. Momenteel gebeurt dat vijftien keer in de week, zegt hij. Na klachten uit de buurt werd geconstateerd dat de wellness in strijd is met het bestemmingsplan. Pogingen van de man om de sauna alsnog gelegaliseerd te krijgen, leverden tot dusver niets op. Eind november dient hierover nog een rechtszitting. 

De ondernemer had gehoopt dat hij in afwachting van die zaak zijn sauna mocht openhouden voor publiek. De gemeente gaat daar niet in mee. Ze vindt dat er een einde moet worden gemaakt aan het illegale gebruik. Voor haar is het klip en klaar dat zo'n bedrijf niet in een woonwijk thuishoort en strijdig is met het geldende bestemmingsplan. Alleen voor een beroep aan huis (zoals schoonheidsspecialist, pedicure of kapper) wordt een uitzondering gemaakt. En dat is hier niet aan de orde.

Sluiting

Zodra de Dommelnaar begin komende week de uitspraak van de rechter op de deurmat vindt, moet hij zijn tent sluiten voor publiek. De gemeente heeft al aangekondigd daar ook op toe te zullen zien. De eigenaar mag tot die tijd ook geen klanten meer werven via Facebook of website.

De man voerde nog aan dat eigenlijk niemand in de buurt problemen heeft met de sauna. Maar de voorzieningenrechter had daar geen boodschap aan. ,,Je mag 's nachts ook niet met 160 over de snelweg rijden, ook al heeft daar niemand last van. Illegaal is illegaal." In afwachting van de beroepsprocedure moet de wellness in ieder geval gesloten blijven. 

Wil je ook op de hoogte blijven en ons volgen via Whatsapp? App dan BD AAN naar 06-82658689. 

BD nieuwsapp, download nu! Klik hier voor iOS of hier voor Android!