Volledig scherm
Het ongeval in Rosmalen waarbij een 78-jarige vrouw om het leven kwam. © Bart Meesters/Meesters Multi Media

Rechter in zaak dodelijk ongeluk Empel: 15 maanden cel en 4 jaar rijontzegging

* UPDATE 13.24 uur * DEN BOSCH/ROSMALEN – De rechter heeft dinsdagmiddag de 26-jarige Rosmalenaar, die op 18 mei werd aangehouden voor betrokkenheid bij het dodelijk ongeluk op de Empelseweg in Empel, een celstraf van 15 maanden opgelegd. Daarvan zijn er 3 maanden voorwaardelijk. Ook legde de rechter een rijontzegging van 4 jaar op. De verdachte zit al 7 maanden vast.

De man reed op 17 mei 2015 met hoge snelheid door een bocht en verloor de controle over zijn auto. Vervolgens kwam hij op de andere rijbaan terecht en reed hij in op een andere personenauto. Door de botsing kwam de bijrijder van de tegemoetkomende auto om het leven en raakte haar man, de bestuurder, zwaargewond.

Onvoorzichtig
De rechtbank vindt bewezen dat de verdachte minimaal 86 kilometer per uur (km/u) heeft gereden, waar 60 km/u maximaal was toegestaan en 30 km/u wordt geadviseerd. Niet bewezen is dat hij zijn auto onder invloed van alcohol heeft bestuurd of dat hij niet heeft meegewerkt aan een onderzoek daarnaar. De rechtbank oordeelt dat de man zeer onvoorzichtig heeft gereden.

Eis
De officier van justitie eiste twee weken terug bij de inhoudelijke behandeling van de zaak 24 maanden celstraf met aftrek van voorarrest. Ook wilde het OM een ontzegging van de rijbevoegdheid voor 4 jaar voor de man uit Rosmalen. Bij het ongeluk kwam een 78-jarige vrouw om het leven. Haar 80-jarige man raakte zwaargewond.

80 kilometer per uur
De 26-jarige reed volgens de officier van justitie 80 kilometer per uur op de bocht af waar het ongeluk gebeurde, terwijl de adviessnelheid daar 30 kilometer per uur is. Hij botste frontaal tegen het voertuig van het oudere echtpaar. Beide auto’s brandden uit en de verdachte ging er na het ongeluk te voet vandoor.

Bloedtest
Volgens de advocaat van de verdachte zou zijn cliënt in shock zijn geweest na het ongeval en is hij er daarom vandoor gegaan.