Volledig scherm
Tegenstanders van de windmolens op De Rietvelden op de publieke tribune van de raadszaal in Den Bosch. © BD/Jos van de Ven

Rechter schrapt windmolen op Treurenburg, andere drie molens mogen wel worden gebouwd

DEN BOSCH - Van de vier geplande windmolens mag de molen op bedrijventerrein Treurenburg niet worden gebouwd. De drie molens op De Rietvelden mogen wel worden neergezet. Dat heeft de rechter maandag geoordeeld.

De rechter stelt dat de molen aan de Gemaalweg 'geen onderdeel uitmaakt van een cluster', zo valt te lezen in het vonnis. De ander drie windmolens, die komen te staan op industrieterrein Rietvelden,  mogen van de rechtbank wel gebouwd worden. ,,De windmolens op De Rietvelden komen te staan in één soort gebied, een industrieterrein, op minder dan 500 meter afstand van elkaar zonder tussenliggende barrières. Dat is anders voor de turbine aan de Gemaalweg. Deze komt op een afstand van ruim 100 meter van de andere turbines, aan de andere kant van de Dieze en de A59. Tot slot komt deze windturbinen ook in een wezenlijk ander gebied te staan, een natuurgebied in plaats van een bedrijventerrein." Al deze punten maken dat de rechter niet kan spreken over een cluster, maar over een losse windmolen. Deze zijn in principe weer niet toegestaan van de provincie, om verrommeling tegen te gaan.

Een groot aantal omwonenden, voornamelijk uit Engelen, maakte bezwaar tegen de windmolens die in september 2017 door B en W werden vergund. Via een rechtszaak hoopten deze omwonenden, maar ook basisschool Antonius Abt, kinderopvang Dribbel, kindcentrum De Matrix en voetbalvereniging  F.C Engelen de komst van 186 meter molens te voorkomen. De bewoners vrezen onder meer geluidsoverlast en schaduwwerking. Het stadsbestuur heeft dit altijd ontkend.  

De rechter vindt dan ook dat B en W dan ook voldoende heeft onderbouwd dat de windmolens voldoen aan de gestelde normen over onder meer veiligheid, geluidsoverlast en schaduwwerking. Op deze punten zijn de bewoners in het ongelijk gesteld.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement