Volledig scherm
Het kort geding van Yuri van Gelder dient vrijdag voor de rechter. © ANP Beeldbank

Rechter: 'Turner Yuri van Gelder is terecht weggestuurd van Olympische Spelen'

* UPDATE 15.54 uur * DEN BOSCH/ARNHEM - De rechter bepaalde vrijdag dat turner Yuri van Gelder maandag niet mag deelnemen aan de toestelfinale tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De turner spande een kort geding aan tegen NOC*NSF in de hoop alsnog uit te kunnen komen voor Nederland.

Het missen van een training, te laat thuiskomen of het drinken van alcohol waren geen officiële overtredingen van de overeenkomst die sporters sluiten met NOC*NSF, aldus zijn advocaat. En, zo stelde de advocaat tijdens de zitting: ,,In totaal heeft Van Gelder vijf biertjes gedronken in een tijdsbestek van negen uur." Van Gelder was om 05.08 uur terug in het Olympisch dorp. ,,Hij was niet dronken en maakte niemand wakker."

Het kort geding van Yuri van Gelder diende vrijdag in de rechtbank in Arnhem. De internationale turnfederatie FIG heeft al laten weten dat Van Gelder definitief niet meer kan terugkeren, omdat de Nederlandse turnleiding hem officieel heeft afgemeld. Het kort geding zou om 11.15 uur aanvangen maar is een kwartier vertraagd. Rechter Boonekamp opende om 11.30 uur de zitting.

Verward
​Vanuit NOC*NSF waren er ook twee bedrijfsjuristen aanwezig. Advocaat van NOC*NSF was Harro Knijff. En die stelde dat Van Gelder niet helder, onsamenhangend en erg verward overkwam bij de verklaringen over tijdstip van thuiskomst en het nuttigen van biertjes. Hij kwam niet op de training opdagen en zou pas rond 15.00 uur zijn bed gekomen zijn. ,,Het was een pijnlijk besluit om Van Gelder uit het team te zetten", stelde Knijff.

,,Van Gelder zou ook respectloos over zijn teamgenoten en de leiding zijn geweest", aldus Knijff. ,,Zijn trainer Bram van Bokhoven had er genoeg van. Hij noemde het een onherstelbare breuk van het vertrouwen in de sporter", zei de advocaat van de sportkoepel.

NOC*NSF was de enige partij die Van Gelder heeft gedagvaard. Uit de tekst bleek dat hij deelname eiste aan de olympische finale ringen, komende maandag in Rio de Janeiro. Ook eiste hij dat NOC*NSF een eersteklas- of businessclassvliegticket terug naar Rio voor hem betaalde, omdat het volgens hem de schuld van de sportkoepel was dat hij mentaal en fysiek heeft geleden.

Geen tijd
Ook eiste de turner een dwangsom van 150.000 euro. Van Gelder zegt dat hij in de nacht van 8 op 9 augustus heeft gehoord dat hij was gediskwalificeerd en toen onmiddellijk op het vliegtuig naar Nederland is gezet. Hij heeft geen tijd gehad om zich te beraden, juridisch advies in te winnen of beroep in te stellen. Verder zei hij dat hij alleen uit de media heeft vernomen dat er een Franse sporter in zijn plaats aan de ringenfinale meedoet, dus dat hij formeel daar niet van op de hoogte is gebracht.

Ontkennen
De Bossche turner, die werd geboren in Waalwijk, werd weggestuurd bij de spelen in Rio nadat hij in het weekeinde op stap was geweest en pas in de vroege ochtend terugkeerde naar het olympische dorp. Bij de rechtbank in Arnhem was er veel pers aanwezig.

Verslaggevers Merel van Beers en Chris van Mersbergen volgen de zaak live voor het Brabants Dagblad.

Tweets over FROM:chrismersbergen OR merelvanbeers AND #yuri AND #bd -RT

Volledig scherm
Yuri van Gelder tijdens het kort geding in de rechtbank in Arnhem. © ANP
Volledig scherm
Yuri van Gelder komt vrijdagochtend aan bij de rechtbank in Arnhem. © Chris van Mersbergen/BD
Volledig scherm
De zitting vond plaats bij de rechtbank in Arnhem. © Chris van Mersbergen/BD
Volledig scherm
Yuri van Gelder wordt bedolven onder fotografen en journalisten. © Chris van Mersbergen/BD
  1. Twijfels rondom heftig rukwindfilmpje: 'Ik denk dat het in scène is gezet'

    Twijfels rondom heftig rukwindfilmpje: 'Ik denk dat het in scène is gezet'

    DEN BOSCH – Bijna iedere Nederlander heeft ‘m wel voorbij zien komen: een filmpje van een man die met hoge snelheid wordt meegesleurd door een windvlaag in Den Bosch. Veel mensen zeggen medelijden te hebben met deze pechvogel, maar er zijn ook andere geluiden: is deze valpartij wel het gevolg van pech? Of zit er meer achter? Het BD vroeg het aan stuntmannen die ervaring hebben met het uitvoeren van spectaculaire acties.
  2. Voorstelling Sam van Lucas de Man stelt opnieuw heilige huisjes ter discussie

    Voorstelling Sam van Lucas de Man stelt opnieuw heilige huisjes ter discussie

    DEN BOSCH - Wat drijft mensen? Wie zijn we? Waar willen we heen? Theatermaker Lucas de Man is voortdurend op zoek naar de identiteit van mensen, waarbij vooroordelen zoveel mogelijk overboord moeten worden gegooid. Na zijn project met de varkensboeren in Wij Varkenland zijn nu de bankiers aan de beurt. De monoloog Sam, voor en over medewerkers van de Rabobank, speelde zich donderdagavond in de Verkadefabriek voor het eerst in een niet-besloten omgeving af.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.