Volledig scherm
Leden van het gilde De Oude Schuts bij het Puthuis tijdens de onthulling van het bouwwerk. © Chris Korsten

Reconstructie Bossche Stadsput en Onze-Lieve-Vrouwehuisje afgerond middels officiële handeling

DEN BOSCH - De afronding van de reconstructie van het Puthuis en het Onze-Lieve-Vrouwehuisje is een feit. Donderdagmiddag voltrok zich op de Bossche Markt nog een officiële handeling, waarvan enkele honderden nieuwsgierige toeschouwers getuige waren.

Vooraf waren er op het Stadhuis enkele toespraken, onder andere in het bijzijn van het gilde De Oude Schuts en De Stadspijpers. Wethouder Huib van Olden nam als eerste het woord. Hij legde een verband tussen het gastvrije karakter dat er in de regel ten grondslag ligt aan een waterput en de gastvrijheid van Den Bosch. "De put is er niet alleen voor de lokale bevolking, maar ook voor vreemdelingen. Die mooie gedachte staat symbool voor de kracht van onze samenleving", onderstreepte Van Olden.

Financiën
Kees van den Oord, bestuurslid van de stichting 1522, nam ook even de microfoon ter hand. Hij vestigde onder meer de aandacht op het boek 'Terug op de Bossche Markt', een publicatie waarover hij samen met Peter Verhagen de eindredactie heeft gevoerd. "Er zijn 1500 exemplaren van gedrukt, op dit moment zijn er nog maar 200 te koop", aldus Van den Oord. De totale opbrengst van het boek bedraagt een slordige 10.000 euro, wat vooralsnog het resterende bedrag is om de realisatiekosten van de reconstructie van het Puthuis en het Onze-Lieve-Vrouwehuisje af te dekken. Eerder wist de stichting al 90.000 euro binnen te halen door middel van fondswerving en sponsoring. De gemeente heeft 3 ton opgehoest.

Onthulling
De afspraak is dat de stichting in de nabije toekomst een inspanningsverplichting nakomt om nog wat 'extra' geld terug in het laatje van de gemeenschap te brengen. Over de hoogte daarvan en de termijn zijn geen harde afspraken gemaakt. Na alle toespraken werden buiten in het lentezonnetje de geplande officiële handelingen verricht. Opvallend was dat de wethouder zich niet bemoeide met de onthulling van het Mariabeeld in het Onze-Lieve-Vrouwehuisje. "Kerk en politiek dienen gescheiden te blijven", aldus Van Olden.

Tevens werd ter plekke een watertappunt van BrabantWater in gebruik genomen.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.