Volledig scherm
Reinier van Arkel

Reinier van Arkel heeft over 2015 bijna negen miljoen tekort

DEN BOSCH - GGz-instelling Reinier van Arkel in Den Bosch heeft in 2015 een tekort opgelopen van bijna negen miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarcijfers die pas nu gedeponeerd worden.

Volgens de in oktober aangetreden voorzitter van de raad van bestuur Eddy van Doorn is Reinier van Arkel hard geraakt door de vele veranderingen in de jeugdzorg, de Wmo en de participatiewet. De gemeenten werden vorig jaar niet alleen verantwoordelijk voor de uitvoering van die verschillende zorg, maar die zogeheten transitie ging ook met forse bezuinigingen gepaard.

Rond de tafel
Mede door deze externe ontwikkelingen heeft Reinier van Arkel in 2015 een stevig herstelplan in moeten voeren. Dat heeft niet alleen zijn weerslag gehad op het personeel (ontslagen en herplaatsingen), maar ook op de financiële resultaten. Door de zeer belabberde financiële situatie maakten de banken zich grote zorgen over de toekomst van de instelling. Reinier kwam terecht in de portefeuille bijzonder beheer, dat betekende onder meer dat de raad van bestuur en de raad van toezicht van de instelling elke twee maanden met de banken rond te tafel moesten.

Blijft dalen
De doorgevoerde reorganisatie en verkoop van onroerend goed, onder meer in de Bossche Baselaarsstraat en de villa Roucouleur in Vught hebben er volgens Van Doorn voor gezorgd dat Reinier van Arkel op dit moment wel uit het diepste dal is. Maar de verwachting is dat de komende jaren de inkomsten blijven dalen omdat de instelling nog steeds bezig is bedden in te leveren en de zorg steeds meer in de wijken wordt geboden. ,,Van mammoettanker moeten we Reinier van Arkel ombouwen tot een vloot van kleinere bootjes", zo ziet Van Doorn zijn taak.

Volgens Van Doorn is de financiering van de zorg de afgelopen jaren zeer complex geworden. ,,Des te belangrijker is het dat we het intern op orde hebben, zodat we ons weer bezig kunnen houden met de zorg."

Lees interview over de toekomst van Reinier van Arkel in het Brabants Dagblad van woensdag 30 november.