Volledig scherm
Het vignet van Europa Nostra © EU

Restauratie-project Jeroen Bosch krijgt EU-prijs cultureel erfgoed

DEN BOSCH - Het Bosch Research and Conservation Project heeft de  EU-prijs gewonnen voor Cultureel Erfgoed, ofwel de Europa Nostra Prijs 2017.  De prijs, gelanceerd door de Europese Commissie, 'viert en promoot succesverhalen rond beheer en behoud van erfgoed, onderzoek, onderwijs en communicatie'.

Het Bosch Research and Conservation Project (BRCP) startte in 2007 als initiatief en presenteerde in 2016 tijdens het Jeroen Boschjaar de resultaten van het 'omvangrijkste internationale onderzoek  ooit' naar de schilderijen en tekeningen van Jheronimus Bosch. Dit onderzoek resulteerde in twee boeken en de website boschproject.org.

,,Het hele proces van dit project is buitengewoon. De inspanningen van de verschillende belanghebbenden in de publieke sector om alle betrokken partijen te mobiliseren om zo’n voortreffelijk resultaat te leveren, waaronder een internationale tentoonstelling en een brede verspreiding van de resultaten, is geweldig. Het relatief kleine team heeft duidelijk met toewijding gewerkt en met een scherp inzicht in de historische, culturele en sociale context van Bosch”, aldus  de jury. 

In heel Europa zijn 29 'laureaten' verdeeld. Tijdens de prijsuitreiking in Turku (Finland) op 15 mei, zullen de zeven 'Grand Prix' laureaten en de winnaar van de Publieksprijs bekend worden gemaakt. Stemmen voor die publieksprijs kan via vote.europanostra.org

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.