Volledig scherm
© Thinkstock

Ripdeal in Den Bosch loopt uit de hand waarbij grootouders drugsdealer betrokken raken

DEN BOSCH - Jaouad el B. (29) en Stefan S. (33) uit Eindhoven krijgen, met Helmonder Tim P. (24), elk drie jaar cel voor ontvoering, bedreiging en mishandeling van een Eindhovenaar. Dat bleek een ripdeal: de ontvoerde wilde hennep kopen en deze drie mannen probeerden hem zijn geld afhandig te maken.

De politie kreeg begin januari groot alarm: in Best liep iemand zonder jas in de vrieskou huilend om hulp te roepen. Hij was ontvoerd zei hij, werd in een auto vanuit Eindhoven meegenomen naar een Bossche flat. Daar werd hij uitgekleed, geschopt en geslagen. Ze wilden geld maar dat had hij niet. Dus ging het opeens zomaar naar Aalst, naar opa en oma. Daar lag zijn spaargeld en als een van hen nou zei dat hij diens auto in elkaar had gereden, zei hij mocht hij dat vast meenemen.

Opa vertrouwde het echter voor geen cent. Kleinzoon was bloednerveus, en de autobezitter liet zijn eis van 12.000 binnen minuten teruglopen naar 'drieduizend ofzo'. Hij gaf dan ook geen geld. Alles vertrok en in Best werd kleinzoon uit de auto gezet. Maar daarmee was het nog niet afgelopen: via sociale media bleven de kerels hem achtervolgen en bedreigen. Met drieduizend euro kon hij alles afkopen, en dan kreeg hij ook zijn portemonnee en telefoon weer terug. Zo gezegd zo gedaan, maar toen de ontvoerders hun buit zoals afgesproken uit een lege fietstas wilden plukken, was die omsingeld door politie.

Aap uit de mouw

Een nachtmerrie. Maar het bleek ook voor een flink deel gedroomd of verzonnen. Hoezo wordt hij zomaar van de straat geplukt, hoezo weten ontvoerders dan waar opa woont, hoezo blijven ze hem bedreigen, vroeg de politie. En toen kwam de aap uit de mouw: het ging om hasjhandel. Daarom stapte hij vrijwillig bij zijn leveranciers in. En omdat zijn vader problemen kon krijgen als zijn baas hoorde dat junior in de drugs zat, had hij dit verzonnen toen het misliep.

Volgens de drie verdachten had hij het héle verhaal verzonnen en gebruikte hij hen om geld van opa los te krijgen. Officier van justitie Wineke Wichern zag zelf dat het slachtoffer niet helemaal zuiver was maar het bedreigingsverhaal klopte volgens haar wel. En ook al ging het om een wietklant, dan nog gaat zo’n geweld, waar ook grootouders bij betrokken worden, absoluut niet. Vier jaar cel voor elk, eiste ze. De rechtbank is het met haar eens en maakte het af op driemaal drie jaar. Omdat twee van de drie het in een proeftijd deden, moeten ze nog openstaande straffen van ruim een en bijna drie jaar ook uitzitten. 

Wil je ook op de hoogte blijven en ons volgen via Whatsapp? App dan BD AAN naar 06-82658689. 

BD nieuwsapp, download nu! Klik hier voor iOS of hier voor Android!
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.