Volledig scherm
De dijk langs de Waal bij Herwijnen. © Cor de Kock

Rivierdijken kunnen wel tegen een stootje

ZALTBOMMEL - De dijken in het gebied van het Waterschap Rivierenland zijn bestand tegen hoogwater en dus veilig, maar er is de komende jaren nog wel werk aan de winkel. De dijken langs de rivieren in Gorinchem en Werkendam zijn vooralsnog goed genoeg om hoogwater te trotseren, maar het Waterschap Rivierenland wacht nog aardig wat werk om het helemaal 100 procent te krijgen. Dat blijkt uit de najaarscontrole die het schap gehouden heeft.

Gebleken is dat de veiligheid bij hoogwater gewaarborgd is, maar in de toekomst zal extra versterking nodig zijn. Het gaat dan om de dijken aan de noordkant van de Waal, van Doornenburg, Bemmel, Lent, Oosterhout tot aan Gorinchem. Die krijgen in de aanpak de komende jaren voorrang.

Situatie verbeterd
De kans op een levensbedreigende overstroming moet kleiner zijn dan één keer in de 100.000 jaar. ,,Achter de dijken aan de zuidkant is die kans iets groter'', aldus Van den Berg. ,,Maar we hoeven ons geen zorgen te maken. We wonen nog altijd in de veiligste delta ter wereld. Maar wij willen wel rekening houden met de verandering in het klimaat.''

Het Waterschap Rivierenland geeft nu al drie jaar lang jaarlijks een beeld van de risico's ten aanzien van de veiligheid van de dijken. Uit die jaarlijkse rapportage blijkt dat in vergelijking met vorig jaar de situatie dit jaar is verbeterd. Er voldoen nu meer kilometers dijk aan de huidige normen, omdat er inmiddels vier dijkversterkingen zijn afgerond. ,,Er zijn dijken die nog niet aan de normen voldoen en waarvan de versterking nu wordt voorbereid of afgerond'. Bij sommige dijken treffen wij bij hoog water bijzondere veiligheidsmaatregelen. Een voorbeeld is een betonbekleding die door ouderdom niet meer sterk genoeg is. Bij dreigend hoogwater pakken wij de dijk dan in met een sterk zeil", aldus Kim van Baal van het waterschap.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.