Rosmalense Catalaan protesteert mee in Brussel: 'Europa moet ingrijpen'

ROSMALEN/BRUSSEL - Een lach verschijnt op het gezicht van Jaime Prat i Ramon (75) als hij honderden Catalaanse vlaggen om zich heen in de gure wind ziet wapperen. Samen met zijn 41-jarige dochter Laura en tienduizenden andere Spanjaarden is de in Rosmalen woonachtige Catalaan - 'noem me geen Spanjaard' - naar Brussel getrokken voor de Catalaanse demonstratie.

Op een van de vele spandoeken die omhoog worden gehouden staat: Shame on Spain, shame on Europe. Dat is precies de reden dat Prat i Ramon en zijn dochter vanmorgen in Rosmalen om 7 uur in de auto stapten. ,,Ik vind het niet zo belangrijk of Catalonië onafhankelijk wordt of niet. Veel erger vind ik het geweld waarmee de Spaanse overheid het referendum heeft willen tegenhouden. Europa moet iets doen, Europa moet ingrijpen'', zegt hij terwijl hij door de straten van Brussel marcheert.

Prat i Ramon vertrok in 1968 uit Spanje en leerde in Nederland zijn huidige Nederlandse vrouw kennen. De eerste jaren na zijn vertrek uit Spanje volgde hij het nieuws aldaar nauwelijks, maar nu de democratie volgens hem op het spel staat, laat het hem niet los.

Veel familie

Daar sluit zijn dochter zich bij aan, die in Brussel een gele sjaal draagt, als steun aan de politieke Catalaanse gevangen. ,,We hebben nog veel familie daar wonen. Je bent ongerust. Plots komt het dan opeens heel dichtbij.'' 

Samen met duizenden andere Catalanen zingen ze Catalaanse liedjes en schreeuwen ze: Leven Catalonië terwijl ze nog een aardig stuk in de kou moeten lopen. Ook de gevluchte Catalaanse oud-president Carles Puigdemont is bij de demonstratie aanwezig. 

Volledig scherm
Catalaans protest in Brussel, met Jaime Prat i Ramon en zijn dochter Laura. © Guus Peters
Volledig scherm
Catalaans protest in Brussel, met Carles Puigdemont. © Guus Peters
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. 1 jaar burgemeester Jack Mikkers: Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht
    PREMIUM
    video

    1 jaar burgemees­ter Jack Mikkers: Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht

    DEN BOSCH - Je vijftigste verjaardag vieren en dan ook maar tegelijkertijd de polonaise lopen voor je 25-jarig huwelijk. Alle reden voor een feestje, toch? Burgemeester Jack Mikkers huurde met zijn echtgenote Astrid Baggermans café De Unie af om in beslotenheid een feestje te bouwen. Het is dat er geen biljart staat, anders had special guest John de Bever ongetwijfeld op het groene laken gestaan. Of anders zijn zingende vrouw Astrid wel, of anders Mikkers zelf wel.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.