Volledig scherm
Een van de foto's van Laura Vink voor National Geographic. © Laura Vink

Rosmalense fotografe haalt National Geographic met Loonse en Drunense Duinen

ROSMALEN - Laura Vink is niet wat je verwacht bij een natuurfotograaf. Oké, ze heeft een thermoskan met hete thee bij zich, maar ze draagt geen afritsbroek of 'handig' vestje met duizend zakjes. En ze is al helemaal niet oud, maar gewoon dertig jaar. 

Toch heeft ze het afgelopen jaar heel wat zand gehapt in de Brabantse Sahara, zoals de Loonse en Drunense Duinen ook wel genoemd worden. Met adembenemend resultaat. Een kudde schapen die van een zandduin afdendert, een nachtfoto met een paarse sterrenhemel en prachtige zandmotieven: het zou zo in de National Geographic kunnen en dat is precies waar het deze maand terecht kwam. 

De foto's komen uit een serie die de Rosmalense maakte voor de Marius van der Sandt-beurs. Ze won een jaar lang intensieve begeleiding door natuurfotografen van naam. ,,Ik wilde het verhaal vertellen van het levende stuifzand. Hoe het door de eeuwen heen daar over de vlakte geblazen wordt. Nu wordt het gebied beschermd, zodat het niet dicht groeit.'' Een jaar lang was ze met grote regelmaat te vinden op het zand, tussen de heide en bij de ingestuifde bomen. In alle vroegte, diep in de nacht, als het sneeuwde, of tijdens een storm met code rood. ,,Ik had echt overal zand. Kilo's. Ik moest mijn camera drie keer schoon laten maken, maar hij doet het nog.''

 1. Woolguest City is 'toevluchtsoord' voor LEGO-liefhebbers

  Woolguest City is 'toe­vluchts­oor­d' voor LE­GO-lief­heb­bers

  DEN BOSCH - Ze zijn nog altijd razend populair, de gekleurde kunststof blokjes en -figuurtjes van LEGO. Niet alleen veel kinderen maar ook veel volwassenen zijn fan van het oorspronkelijk uit Denemarken afkomstige (speelgoed)constructiesysteem. Tijdens de vierde editie van het Mega Trucks Festival, dat dit weekend in de Brabanthallen plaatsvindt, heeft de gewilde materie van ABS zich een plaats weten toe te eigenen te midden van talloze blinkende vrachtauto's.
 2. Reeks bedrijfsauto's in brand gestoken in Den Bosch

  Reeks bedrijfsauto's in brand gestoken in Den Bosch

  DEN BOSCH - Op een parkeerplaats tussen de Leystraat en Waalstraat in Den Bosch zijn zaterdagavond drie bedrijfsbusjes in brand gestoken. Een aantal minuten later kreeg de brandweer nog een melding van een autobrand twee straten verderop, in de Zaanstraat. Hier stond ook bedrijfsauto in lichterlaaie. Om 1.10 uur kreeg de brandweer opnieuw een melding van een auto in brand aan de Frans Erensstraat. Waarschijnlijk waren alle auto's van schoorsteen- of dakdekkersbedrijven.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.