Volledig scherm
© Ivo van Harmelen

Roze Zaterdag 2017 toegewezen aan Den Bosch en Oss

MAASTRICHT – De steden Den Bosch en Oss zijn over twee jaar het decor voor Roze Zaterdag 2017. De toewijzing van deze landelijke thema- en feestdag werd zaterdag tijdens Roze Zaterdag in Maastricht bekendgemaakt. Dit gebeurde in aanwezigheid van de wethouders Logister (Den Bosch) en Peters (Oss) en de leden van de lokale werkgroep.

Een datum voor Roze Zaterdag in Den Bosch en Oss is nog niet bekend. Die wordt in overleg met beide gemeenten vastgesteld. Het zwaartepunt van de activiteiten ligt in de provinciehoofdstad met in het voorlopige programma onder meer een botenparade vanaf de Binnendieze naar het Bossche Broek (geen kopie van de Canalparade in Amsterdam), een kerkdienst, een informatiemarkt op de Parade, culturele activiteiten en een spectaculaire slotshow op de Markt. Bekeken wordt nog welke activiteiten in Oss geprogrammeerd worden. Een mogelijkheid is het Roze Filmfestival.

Daarnaast is het plan om ook op andere momenten in 2017 aandacht te besteden aan seksuele diversiteit en dat niet alleen in Den Bosch en Oss maar ook in omliggende steden en dorpen. Daarvoor wordt aansluiting gezocht bij bestaande activiteiten van allerlei organisaties.

Zowel Den Bosch als Oss heeft de status van Regenboogstad, wat betekent dat deze gemeenten zich nadrukkelijk inzetten voor de acceptatie en veiligheid van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders. De Regenboogstad (voorheen Koplopergemeente) is een programma van het Ministerie van OCW en dat loopt voor Den Bosch en Oss af in 2017.

Roze Zaterdag 2016 wordt gehouden in Amsterdam. Niet zoals gebruikelijk eind juni/begin juni maar in augustus. Die eenmalige verschuiving heeft ermee te maken dat Roze Zaterdag volgend jaar gecombineerd wordt met Amsterdam Pride en Europride.

Volledig scherm
© Ivo van Harmelen