Volledig scherm
De Sint-Jan in Den Bosch © Domien van der Meijden/BD

Ruim 3 miljoen euro subsidie voor 10 Brabantse monumenten

DEN BOSCH - Tien Brabantse monumenten krijgen in totaal ruim 3,1 miljoen euro restauratiesubsidie van de provincie. De subsidie gaat onder andere naar de Sint-Jan in den Bosch (248.204 euro), De Wamberg in Berlicum (201.207 euro), Fort Altena in Werkendam (400.000 euro) en de Maria Magdalenakerk in Geffen (237.190 euro).

De subsidie is bedoeld voor restauratie en instandhouding van rijksmonumenten. Gedeputeerde Henri Swinkels (Leefbaarheid en Cultuur): ,,De verbindings- en verbeeldingskracht van erfgoed is de basis voor ons erfgoedbeleid. Brabant is bezaaid met erfgoed, van oude kloosters en fabrieken tot forten en molens. Al dat erfgoed vertelt iets over onze identiteit, maakt ons verleden zichtbaar en verbindt ons er mee. Dat willen we zichtbaar maken en houden.”

Verhalen

Daarbij ligt de focus van de provincie op vier verhaallijnen: Religieus Brabant, Bevochten Brabant, Bestuurlijk Brabant en Innovatief Brabant. ,,We investeren juist in erfgoed dat een belangrijke rol speelt in deze verhalen van Brabant. Deze restauratieregeling past daar in”, aldus Swinkels.

Bij alle monumenten wordt de subsidie gebruikt voor restauratie en instandhouding, zoals het vervangen of restaureren van zaken als daken, gevels en ramen. 

De rest van de subsidie gaat naar Brouwerij De Gecroonde Bel in Oosterhout (272.847 euro), de Grote Kerk in Breda (217.972 euro), de Bartholomeuskerk in Waspik (400.000 euro), het Klooster Oude Dijk in Tilburg (325.628 euro), de stuwen in het Peelkanaal (onderdeel van de Peel-Raamstelling, 400.000 euro) en Vredelust in Tilburg (400.000 euro).

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement