Volledig scherm
Marco Bressens en Henk Renders vormen samen No.9 © Chris Korsten

Singer-songwriters voelen zich thuis in kraakpand Kruisbroedershof

DEN BOSCH/BOXTEL - De uit Boxtel afkomstige singer-songwriters Marco Bressers en Henk Renders hebben vrijdagavond in het gekraakte pastoriegebouw van de Sint-Cathrienkerk voor een verrassend optreden gezorgd.

In de ruimtelijk ogende huiskamer van het gebouw, dat afgelopen november is gekraakt door een groepje studenten, heerste een opmerkelijk huiselijke en relaxte sfeer. In de ruimte stond een geïmproviseerd podium, met daarbij een aantal stoelen en twee bankstellen waarop de aangenaam verraste gasten samen met enkele bewoners hadden plaatsgenomen. Stal eerder deze week tijdens een poëzieavond in Willem Twee nog de ronddwalende chihuahua Toos de show, dit keer was het de extreem speelse jachthond Aap die geregeld de aandacht voor zich opeiste.

Het muzikale duo, dat de naam No.9 draagt, had er duidelijk zin in. ,,Onze setlist bestaat voornamelijk uit eigen nummers met Nederlandse teksten, met af en toe een vertaalde cover ertussen. Zo hebben we het alom bekende nummer 'A Forest' van The Cure getransformeerd tot 'Het Bos', en dit vervolgens verbogen tot Den Bosch. Het is overigens voor het eerst dat we in een kraakpand optreden. Het intieme karakter van deze setting spreekt ons wel aan", reageerde Bressers die in zijn woonplaats ook enige bekendheid geniet als gemeenteraadslid voor de SP. Zijn volwassen stemgeluid lag uitermate prettig in het gehoor. 

Zijn compagnon Renders viel juist op door zijn soepele gitaarspel. ,,Ik ben als het ware in een gitaar geboren", lacht hij. ,,Toen ik groot genoeg was, ben ik -in figuurlijke zin welteverstaan- eruit gekropen. Ik ben nu 59, dus je mag gerust zeggen dat ik gepokt en gemazeld ben op dit gebied", vulde Renders aan.

Saskia van der Graaf, een van de bezoekers, had het prima naar de zin. ,,Ik kom hier wel vaker, onder andere om me te bekommeren over de tuin die bij het gebouw hoort. Enkele maanden geleden was het nog één grote wildernis; ik probeer nu de boel langzaam maar zeker op orde te brengen."

,,Met ons als bewoners gaat het eveneens crescendo, mede dankzij de toegenomen saamhorigheid en de onderlinge chemie. Daarnaast is het bijzonder bemoedigend om te ervaren dat stiekem veel mensen ons een hart onder de riem steken. Een treffend voorbeeld had recentelijk betrekking op onze kerstboom. Die was keurig versierd, maar toch was-ie niet compleet. Ineens stond er voor de deur een wildvreemde, die een piek kwam brengen! Het sympathieke gebaar heeft grote indruk op ons gemaakt", aldus Puck(21), een van de bewoners.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement