Volledig scherm
Het Gemengd Koor 's-Hertogenbosch in actie tijdens de Volkskerstzang in het Provinciehuis © Chris Korsten

Sopraan Vendelmans steelt de show tijdens de Volkskerstzang in het Provinciehuis

DEN BOSCH - De 29ste editie van de Volkskerstzang is zondagmiddag in het Provinciehuis bijgewoond door zo'n zevenhonderd belangstellenden. Opvallend was het ijzersterke optreden van de 22-jarige sopraan Annemiek Vendelmans uit Oss, die met haar betoverende stem de sterren van de hemel zong.

Na de ouverture in de vorm van een samenzang heette Louis van de Vossenberg, die later op de middag nog zijn afscheid als voorzitter van de stichting Volkskerstzang 's-Hertogenbosch bekend zou maken, alle aanwezigen een hartelijk welkom. Onder hen bisschop Gerard de Korte en Wim van de Donk. De Commissaris van de Koning haakte tijdens het voorlezen van het Kerstevangelie in op de kracht van saamhorigheid tussen burgers onderling.

Volledig scherm
De solisten Peter van Hoesel en Annemiek Vendelmans © Chris Korsten

Muzikaal viel er genoeg te beleven. Het Gemengd Koor 's-Hertogenbosch met dirigent Henk van der Sanden en harmonie Kunst Adelt uit Helvoirt onder leiding van Alphons van Stenis, deden hun best om er een mooie happening van te maken. Toch ging, zoals dat vaak het geval is bij optredens met een dergelijke bezetting, de meeste aandacht uit naar de solisten. 

Er waren er twee: de doorgewinterde Peter van Hoesel én de getalenteerde Annemiek Vendelmans. Beiden waren al bij vorige afleveringen van de Kerstvolkszang te bewonderen. Met name de Osse sopraan maakte indruk. Tijdens de vertolking van Gabriella's song, bezorgde ze menigeen kippenvel tot op het bot met haar hoge en tegelijkertijd loepzuivere stem. "Dat nummer zing ik eigenlijk het liefst in het Zweeds, de oorspronkelijke taal van de song die te horen is in de film As it is in Heaven uit 2004. Hoe het dan zit met mijn Zweedse uitspraak? Wees maar niet ongerust, dat heb ik al lang door een 'native' deskundige laten checken", liet Vendelmans na afloop los.

Goed doel

De Volkskerstzang is elk jaar gekoppeld aan een goed doel. Ditmaal aan stichting Buddyhulp. Buddycoördinator Nico Spreij deelde een pakkend relaas over een hulpbehoevend persoon met alle toehoorders. In de zogeheten Paarse Kamer werden tot slot de opbrengsten, verkregen uit giften van de bezoekers, door een vlijtig team van vrijwilligers bij elkaar opgeteld. Uiteindelijk maakte gastheer Van de Donk bekend dat de stichting Buddyhulp mag rekenen op een bedrag van tweeduizend euro.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Bosch