Volledig scherm
Bisschop Antoon Hurkmans. © Chris Korsten

Staande ovatie voor bisschop Hurkmans tijdens nachtmis in Sint-Jan Den Bosch

DEN BOSCH - Naar schatting 1500 belangstellenden zijn donderdagnacht getuige geweest van de nachtmis in de Sint-Jan. Veel aandacht ging indirect uit naar bisschop Antoon Hurkmans(71), voor wie het (hoogstwaarschijnlijk) de laatste keer was dat hij de nachtdienst celebreerde.

Een staande ovatie. Dat viel de bisschop, die gestoken was in een 'feestkleurige' witte kazuifel, ten deel tegen het einde van de dienst. De inleidende woorden waren afkomstig van Patrick Kuis. De doorgaans enthousiaste kapelaan bedankte de hoge geestelijke voor zijn niet aflatende inzet voor het bisdom 's-Hertogenbosch. Afgelopen september aanvaarde paus Franciscus zijn verzoek om ontslag wegens gezondheidsredenen.

"Mijn gezondheid staat het in ieder geval toe om hier te zijn. Daar ben ik verheugd over, want de nachtmis in de Sint-Jan is altijd heel bijzonder. Een viering als deze onderstreept nogmaals hoe belangrijk het is dat mensen voor elkaar klaarstaan; alléén vroom gedrag vertonen is meestal niet voldoende. De hedendaagse opvang van vluchtelingen ligt duidelijk in het verlengde van die betrokkenheid. Noemenswaardig is dat een dag eerder 60 vluchtelingen -mede op uitnodiging van deze kerkgemeenschap- een speciale kerstbijeenkomst hebben bijgewoond", sprak Hurkmans. Het was de enige keer dat achter zijn woorden een maatschappelijke relevantie school.

Opvallend was dat rond het altaar de Anthurium oftewel de flamingobloem -symbool voor blijdschap en geboorte- nadrukkelijk aanwezig was. Het leed geen twijfel dat het kindeke, dat aan het begin van de dienst arriveerde in de handen van diaken Vladimir Palte, was geboren.

Het Schola Cantorum droeg zorg voor de zangpartijen

Volledig scherm
Het gevolg van de bisschop onder aanvoering van acoliet Paul van de Ven. © Chris Korsten
Volledig scherm
Het borstkruis –met een duur woord ectorale genoemd- van bisschop Hurkmans bevat een relikwie in de vorm van een paarse steen, lang geleden vanuit Brazilië meegebracht door zuster Theresa Hurkmans. © Chris Korsten
Volledig scherm
Leden van het Schola Cantorum droegen zorg voor de zang. © Chris Korsten

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.