Floor Snels en Stan Gonera in actie
Volledig scherm
Floor Snels en Stan Gonera in actie © Chris Korsten

Start van Radio Brugwachter officieel ingeluid in Den Bosch

DEN BOSCH - De stad is een medium rijker: Radio Brugwachter. Het nieuwe radiostation, dat bij de Anthoniebrug naast Sluis 0 domicilie heeft gevonden in een brugwachtershuisje, gaat de komende jaren van tijd tot tijd live-uitzendingen verzorgen. Waterverhalen in allerlei vormen en maten zullen daarbij centraal staan.

Met een flinke ruk aan een authentieke bel gaf de 7-jarige bellenblazende Kiki, dochter van social designer en 'regisseur' Imke van Dillen van de stichting Brugwachtershuisjes, het officiële startsein. Dat gebeurde onder meer in het bijzijn van wethouder Eric Logister en William de Kleijn, lid van het dagelijkse bestuur van waterschap Aa en Maas. 

In het minuscule blauwkleurige huisje met het toepasselijke opschrift wà ter gebeurt hadden de interviewers Floor Snels en Stan Gonera reeds plaats genomen achter de tafel. De twee derdejaars studenten aan de Academie voor Kunst en Vorming St. Joost in Breda kunnen feitelijk als de initiators worden beschouwd. ,,Vorig jaar augustus hebben we een pilot met een tweetal uitzendingen gedraaid. We zijn blij en trots dat ons initiatief nu een structureel karakter krijgt", lichtte Snels toe. ,,Water speelt zo'n belangrijke rol in ons dagelijkse leven, dus het centrale uitgangspunt lijkt op voorhand een schot in de roos." 

De eerste gasten aan tafel waren Marjolein Pulles en Martine Beuken. De een is projectleider Zuid-Willemspark en werkzaam bij de afdeling Stadsontwikkeling, de ander programmamanager Water bij de gemeente. ,,Den Bosch heeft een hele geschiedenis met water. Dat heeft positieve en minder positieve verhalen opgeleverd. Van een 'dubbel' gevoel was zeker sprake in 1995, toen onder andere de A2 onder water stond. Los van alle ellende konden fotografen hun lol op: ter illustratie zorgden de overstromingen voor opmerkelijke plaatjes van surfactiviteiten op de snelweg! Maar het moge duidelijk zijn dat we met z'n allen in de toekomst beter voorbereid dienen te zijn op dit soort calamiteiten", onderstreepte Beuken. ,,Burgers kunnen op uiteenlopende manieren hun steentje bijdragen. Planten in plaats van stoeptegels in de tuin, de afkoppeling van de regenpijp, het aanbrengen van een sedumdak, het zijn allemaal kleine ingrepen die van nut kunnen zijn als het gaat om de beheersing van de waterhuishouding."

Later schoven eveneens Frank Bouwens en Dirk van Helvoirt, beiden werkzaam bij het waterschap, en sluiswachter Jos Oome aan tafel. Een verdieping lager zaten luisteraars en andere belangstellenden prinsheerlijk op een fraai terras, ingericht door De Zusjes.

De uitzendingen van Radio Brugwachter zijn zowel op YouTube als op SoundCloud en iTunes te beluisteren. ,,De volgende live-uitzending is op woensdag 20 juni. De frequentie van het aantal uitzendingen hangt vanzelfsprekend af van de financiën. Vandaar dat we de komende maand een speciale crowdfundingscampagne voeren", aldus Van Dillen.

De Bossche singer-songwriter David Savage zorgde voor een ondersteunende muzikale noot.

De 7-jarige Kiki luidde onder andere in het bijzijn van haar moeder Imke van Dillen en wethouder Eric Logister op symbolische wijze de bel
Volledig scherm
De 7-jarige Kiki luidde onder andere in het bijzijn van haar moeder Imke van Dillen en wethouder Eric Logister op symbolische wijze de bel © Chris Korsten
Radio Brugwachter bij de Anthoniebrug aan de Zuid-Willemsvaart
Volledig scherm
Radio Brugwachter bij de Anthoniebrug aan de Zuid-Willemsvaart © Chris Korsten
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement