Volledig scherm

Startschot Jazz Academy klinkt

DEN BOSCH - Den Bosch heeft sinds dit weekeinde een Jazz Academy. Op paaszaterdag was de eerste les in het Artuarium op het GZG-terrein.

door Mark van de Voort

'Hé, gaan we nog beginnen!' Vol ongeduld staat een tiental jonge jazzmusici te trappelen om voor het eerst officieel het podium te beklimmen. De Jazz Academy is paaszaterdag officieel van start gegaan in muziekbroedplaats Artuarium (GZG-terrein). Een initiatief van de Bossche jazzmusicus Jeroen Doomernik van stichting Jazzwerkplaats Den Bosch. Jonge muzikale talenten uit Den Bosch en directe omgeving wordt een ongedwongen leerpodium annex werkplaats geboden. "En dat was broodnodig", benadrukt Doomernik. "Ik loop al jaren rond met dit plan. Jongeren tussen de veertien en twintig die overtuigd zijn dat ze verder willen in de muziek, moet je in Den Bosch speelmogelijkheid bieden.Een plek waar ze met elkaar leren communiceren, en waar ze ook fouten moeten maken."

De musici van de Jazz Academy hikken tegen conservatoriumniveau aan. Sinds januari komen ze iedere dinsdag bij elkaar om 'twee uur lang gruwelijk fanatiek te musiceren', ervaart Doomernik. Op deze eerste avond in Artuarium klinkt het opvallend gedreven en is het speelniveau heel behoorlijk. Publieksvriendelijke luisterjazz van Lee Morgan, Freddie Hubbard en Jaco Pastorius die volop ruimte biedt voor solo's. Niet alles verloopt vlekkeloos maar het enthousiasme van de groep, aangestuurd door de altijd hartstochtelijke Doomernik, is aanstekelijk. "Zo'n initiatief had natuurlijk in de Muzerije moeten plaatsvinden", klinkt Doomernik geërgerd. "Maar deze muziekschool is al een tijdje zo dood als een pier. Jongeren voelen dat feilloos aan, en zoeken dan de underground op." De Jazz Academy is overigens geen school benadrukt Doomernik maar eerder een band waarin de musici in nauwe samenspraak van elkaar leren. "Een scène kan hier in Den Bosch maar moeizaam van de grond komen.Jongeren krijgen tips over de muziekpraktijk en hoe ze stukken moeten arrangeren. Ik sta er als coach tussenin en laat ook zaken uit de hand lopen. Ze moeten het zelf doen en al spelenderwijs leren ze de kneepjes van het vak." In de toekomst nemen coryfeeën als Eric Vloeimans en Anton Goudsmit deel aan de sessies.

Aanmelden kan via de website van de Jazz Academy. "Soms volgen er audities of bevelen docenten leerlingen aan. Belangrijk is dat we met het prachtige Artuarium onze eigen plek hebben. We kunnen zo talentvolle jongeren aan Den Bosch binden", meent Doomernik.

Informatie: www.jazz-academy.nl