Volledig scherm
De pentekening van het groot orgel. © Albertine Dijkema

Stichting Pirenne koopt bijzondere pentekening groot orgel Den Bosch

DEN BOSCH - Aan de vooravond van het 400-jarig bestaan van het groot orgel van de Bossche Sint-Jan is een 19de-eeuwse pentekening opgedoken. Stichting Pirenne heeft de pentekening gekocht.

Volgens een woordvoerder van de stichting was het bestaan van de pentekening bekend omdat deze in oudere boekwerken als illustratie is gebruikt. Maar dat tekening nu ineens opduikt, is volgens hem wel bijzonder te noemen. Volgens hem is opvallend hoe nauwgezet de details zijn van het houtsnijwerk van het groot orgel.

Zorgvuldig
De pentekening met een afmeting van ongeveer 0,70 x 1.70 is aan het einde van de 19de eeuw gemaakt door de Britse orgelbouwer Arthur George Hill (1857-1923). Hill bezocht in die periode de belangrijkste orgellanden en heeft daar de meest interessante orgels met grote zorgvuldigheid beschreven en getekend. De resultaten van zijn werkzaamheden zijn in 1883 in Londen uitgegeven onder de titel The organ-cases and organs of the Middle Ages and Renaissance.

Vóór 1975 was de tekening in het bezit van Sir Henry Willis, een Britse orgelbouwer. In 1975 kwam het in bezit van Prof. Dr. M. Vente, hoogleraar aan de Utrechtse Universiteit in instrumentkunde, in het bijzonder de orgelkunde. In 1989 kwam het door vererving in bezit van J. Vente.

Via een antiquair in Zaltbommel werd de Stichting Maurice Pirenne over het beschikbaar komen getipt. De stichting heeft het werk vervolgens aangekocht en zal het in bruikleen geven aan het Sint-Jansmuseum aan de voet van de kathedraal, waar het weer voor iedereen te zien zal zijn.

Volledig scherm
De Sint-Jan. © Marc Brink/BD

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.