Volledig scherm
Jan Huige van de initiatiefgroep spreekt de aanwezigenn toe. Op de rug loco-burgemeester Jan Hoskam. © Paul Roovers

Stolpersteine aan Boterweg in Den Bosch geplaatst

DEN BOSCH - Aan de Boterweg in Den Bosch zijn zondagochtend zeven Stolpersteine geplaatst als aandenken aan de zeven joodse mensen die in 1942 werden weggevoerd door de Duitsers.

Het gaat onder anderen om Izak Lievendag, Sophia Zeehandelaar en hun zoontje Max die in Mauthausen en Auschwitz zijn gedood. Datzelfde gebeurde met de oma van Max, Dina Zeehandelaar-Noach​​. Ook de familie Zilverberg die aan Boterweg 28 woonde, werd weggevoerd; Simon Zilverberg en Lena Zilverberg-De Vries en hun 2-jarige zoon Hans, zij kwamen om in Sobibor.

In een mooie, stemmige bijeenkomst met (oud)buurtbewoners en familieleden van de omgekomen families plaatste Leo Martens van de gemeente de stenen: vier voor huisnummer 34, drie bij huisnummer 28.

Max Nikkelen (12) die nu naast nummer 28 woont, droeg een gedicht voor. Ook Ine Mallant-Teulings (78), die de eerste vier jaren van haar leven op Boterweg 34 woonde, las gedichten voor. Loco-burgemeester Jan Hoskam sprak namens de gemeente en had veel waardering voor het particuliere initiatief om de geschiedenis op deze manier tastbaar te maken en levend te houden.

Volledig scherm
Leo Martens van de gemeente plaatst de stenen in het trottoir voor huisnummer 34, onder toeziend oog van kinderen uit de buurt. © Marc Bolsius
Volledig scherm
De struikelstenen die zijn aangebracht in de stoep voor Boterweg 34. © Marc Bolsius
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement