Het oude stoomgemaal dat al jaren bekend staat als het spookhuis van Gewande wordt door Andre en Tanja onderhanden genomen.
Volledig scherm
Het oude stoomgemaal dat al jaren bekend staat als het spookhuis van Gewande wordt door Andre en Tanja onderhanden genomen. © Marc Bolsius

Stoomgemaal Gewande: van 'spookhuis' naar duurzame villa

GEWANDE - Op de grens van Oss en Den Bosch staat een uit 1864 daterend stoomgemaal. Het was na jaren verwaarlozing, vernielingen en branden een grote puinhoop. Jaren geleden waren er al plannen om de boel in ere te herstellen: Landgoed Gewande. Nu wordt daar pas werk van gemaakt. Een echtpaar uit Oss, Tanja Verstappen en André van de Veerdonk, heeft het in 2015 gekocht om er een duurzame villa neer te zetten.

Het eerste wat ze deden was een poort plaatsen en bewakingscamera’s. Om onfrisse types en brutale nieuwsgierige mensen te weren, op zoek naar het ‘spookhuis’. Dat imago is nog niet weg. André: „Een huis bouwen is altijd onze droom geweest. Daarbij vinden we duurzaamheid erg belangrijk. We willen zo duurzaam en zelfvoorzienend mogelijk zijn. We gaan gebruikmaken van een warmtepomp, luchtbehandeling met warmte terugwinning en zonnepanelen. En een moestuin mag hier niet ontbreken.”

Tanja: „We gaan alles afbreken, de terp afgraven en de boel helemaal opnieuw opbouwen. Het gemaal wordt weer wit. Erachter komt nieuwbouw. Dat wordt zeg maar een strakke, platte doos met veel glas. De architect kreeg de opdracht om oud en nieuw te verbinden. Ons nieuwe huis gaat op in de natuur, om het landschap niet te verstoren.”

Volledig scherm
© Maarten van de Rakt/BD
Volledig scherm
© Maarten van de Rakt/BD