Volledig scherm
Actrice en zangeres Wieteke van Dort droeg drie gedichten voor en zong twee keer © Peter De Bruijn

'Tante Lien' raakt met liederen en gedichten gevoelige snaar bij Bossche oorlogsveteranen

DEN BOSCH - ,,Mijn man is een oorlogsveteraan. Als er tranen in zijn ogen staan, probeert hij daarmee iets te zeggen wat hij nog niet uit kan leggen." Actrice en zangeres Wieteke van Dort raakte zaterdag met haar lied 'Mijn man is een oorlogsveteraan' een gevoelige snaar. 

Ongeveer honderd mensen herdachten bij het Indiëmonument in Den Bosch 37 Bossche militairen die tussen 1945 en 1955 zijn omgekomen in en om Nederlands Indië. 

Voorzitter Jeroen Stam van de stichting Ouwestomp, dat de ceremonie organiseerde, heeft het er moeilijk mee als 'Tante Lien' is uitgezongen. ,,Het lied was zo herkenbaar. Ben zelf militair in Bosnië en Afghanistan geweest. Afgekeurd met een posttraumatisch stresssyndroom. Ik weet wat mijn vrouw doormaakt. De nachtmerries; het gevecht in mijn hoofd. Die arm om me heen van Wieteke als troost voelde zo fijn."

Tijdens de korte ceremonie aan de Zuiderparkweg leggen oorlogsveteraan Henk Janssen uit Berghem en Corrie Meesters uit Vught een krans namens de nabestaanden. ,,Ik moest dit doen, ook voor mezelf", aldus Corrie na de herdenking. ,,Het is voor de broer van mijn man die bij de Slag in de Javazee is gesneuveld. Mijn man is pas overleden. Hij heeft in 2011 in Soerabaya op Java een krans gelegd voor zijn broer Frans. Ik dacht: dan doe ik het nu."

Voorzitter Stam leest tijdens de ceremonie alle 37 namen voor van de gesneuvelde Bossche militairen. ,,Sergeant van Hassel, wachtmeester van den Heuvel, soldaat Herber." Telkens roept één van de aanwezigen dat de omgekomen militairen 'present' zijn. ,,We moeten dit blijven doen", aldus Stam even later. ,,Anders gaan deze Bossche mannen tijdens de dodenherdenking op 4 mei op de grote hoop; wordt het een eenheidsworst. Op het moment dat je hun namen niet meer uitspreekt, vergeten we ze op den duur. Dat mag niet gebeuren."

  1. FAQ Festival brengt hart van liefhebber elektronische muziek op hol

    FAQ Festival brengt hart van liefhebber elektronische muziek op hol

    DEN BOSCH - De negende editie van het (unieke) driedaagse FAQ Festival heeft tot nu toe al diverse hoogstandjes op het gebied van elektronische muziek gebracht. Wat eveneens opvalt is dat de geëtaleerde 'geluidscollages' door menigeen als inspirerend en horizonverbredend wordt ervaren. Vrijdagavond was het allemaal te doen in Willem Twee Concertzaal, waar het publiek liefst drie smakelijke hoofdgerechten kreeg voorgeschoteld.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.