Volledig scherm
© Bert Jansen

Taxivervoer in Den Bosch: naast tevredenheid ook ernstige klachten

DEN BOSCH - Ruim 50 procent van het uitgaanspubliek dat vorig jaar in Den Bosch een taxi nam is (zeer) tevreden over het vervoer. 17 procent is ontevreden. Er wordt onder meer geklaagd over onveilig rijgedrag van een chauffeur. Ook is geklaagd over omrijden en ritten weigeren omdat de rit te kort zou zijn. Dat blijkt uit de evaluatie Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan.

Bij het onderzoek is bij centrumbewoners gevraagd naar hun ervaringen met taxi’s tijdens uitgaansavonden. Bijna een op de vijf zegt weleens overlast te ervaren van taxi’s.

Klachten
De meeste overlast wordt ervaren bij de taxistandplaats in de Visstraat. Daarna volgen respectievelijk de Parade, Hinthamerstraat en het Station. Tweederde van de klagers zeggen dat het vaak voorkomt dat taxis hard wegrijden. Ongeveer veertig procent heeft last van stilstaande taxi’s die hun motor laten draaien en een kwart klaagt over taxichauffeurs die te hard met elkaar praten.

Keurmerk
Sinds 1 januari van 2016 is de Verordening Kwaliteitskeurmerk straattaxi’s ‘s-Hertogenbosch van kracht. Hiermee wil de gemeente de kwaliteit van het straattaxivervoer verbeteren. „Het zijn hardnekkige klachten. Maar het vergt een aantal jaren om daar een einde aan te maken. Het gaat vooral om een andere houding van een aantal chauffeurs”, zegt Jan Zaaijer, voorzitter van de stichting Bossche Kwaliteitstaxi, over de aanhoudende klachten.

Hij zegt dat de afgelopen maanden enkele mystery guests de proef op de som namen bij straattaxichauffeurs. „Over het algemeen waren de ervaringen goed. Maar er werd ook enkele keren een te korte rit geweigerd.''