Ted Noten in zijn atelier in Den Bosch. Foto Marc Bolsius
Volledig scherm
Ted Noten in zijn atelier in Den Bosch. Foto Marc Bolsius © copyright Marc Bolsius

Ted Noten: sieraden met een kogel en een snuifje coke

DEN BOSCH - Kunstenaar en sieraadmaker Ted Noten uit Den Bosch heeft een grote expositie in Maastricht. Noem het asjeblief geen overzicht. ,,Dat is iets voor als je tachtig bent. Dan is het gedaan met je."

Noten heeft zijn atelier op de Tramkade in Den Bosch, boven het Koudijs Kafé. Een rauwe, industriële, hoge ruimte met stalen balken die er dwars doorheen lopen. Een fantastische plek, zegt de kunstenaar. ,,Ik zat eerst in Amsterdam. Daar heb ik ook nog steeds een pied-à-terre, hoor. Ik ben nog niet klaar met die stad. Klanten nodig ik uit naar Den Bosch te komen. Dan mopperen ze wel. Maar ze zien de Sint Jan en de binnenstad en zijn verzoend. Als ze dan hier op het terrein komen, vallen ze even stil. Dat soort ruwheid vind je nergens meer in Amsterdam."

Noten is sieradenmaker of beter gezegd een kunstenaar die sieraden maakt. Geboren in 1956 in Swalmen, Limburg. Hij volgde een kunstopleiding in Maastricht en vertrok later naar de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam . Hij is vooral bekend door zijn tassen en sieraden waarbij hij voorwerpen als pistolen en ringen maar ook dode dieren in acrylaat giet. En soms ook een snuifje coke. De Bad Boy van het Nederlandse design noemen ze hem. ,,Ik heb me nooit gevoegd. Dan krijg je dat. Ik doe dat niet uit strategie of slimheid hoor, zo van: nu ga ik iets controversieels maken. Ik vind mijn werk ook niet controversieel. Oké, een keer is het uit de hand gelopen en heeft de politie op een expositie in het Stedelijk Museum in Amsterdam een pistool in beslag genomen. Dat was ook nog eens een namaakpistool. Vroeger vond ik het wel leuk. Maar nu? Mijn werk wordt verkocht in dure galeries, ik exposeer in musea. Ik ben gelegaliseerd."

Een samenvatting, of een momentopname, noemt hij zijn tentoonstelling in het Museum aan het Vrijthof. ,,Het is werk van de laatste vijftien jaar, niet chronologisch geordend, maar thematisch." Noten kreeg dertien kamers in het museum die hij naar eigen inzicht mocht inrichten. 

TED: Ted Noten, Museum aan het Vrijthof, Maastricht, vanaf 1 maart t/m 19 augustus. Voor een uitgebried interview met Noten: zie bijlage Uit & Thuis. 

Een dildo gemaakt tijdens een werkperiode in het Europees Keramisch Werkcentrum. ,,Ik werkte aan een ander project met een architect maar die moest steeds rekenen. Uit verveling ben ik dildo's gaan maken." Foto Atelier Ted Noten
Volledig scherm
Een dildo gemaakt tijdens een werkperiode in het Europees Keramisch Werkcentrum. ,,Ik werkte aan een ander project met een architect maar die moest steeds rekenen. Uit verveling ben ik dildo's gaan maken." Foto Atelier Ted Noten © Atelier Ted Noten
Lady K, gouden pistool en kogel in acrylaat gegoten. Foto Atelier Ted Noten.
Volledig scherm
Lady K, gouden pistool en kogel in acrylaat gegoten. Foto Atelier Ted Noten. © Atelier Ted Noten
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement