Volledig scherm
De visvijver bij fort Orthen. © Google streetview

Ten minste vijf zwanen dood in vijver Orthen

DEN BOSCH - Vijf zwanen, enkele  waterhoentjes en verschillende vissen zijn afgelopen weken dood gegaan in de plas langs de Schanswetering in Orthen, het Fortwiel. 

Quote

Doodsoor­zaak nog niet bekend maar we gaan uit van botulisme

Woordvoerster waterschap
Volledig scherm
Waarschuwingsbord voor botulisme. © AD

De doodsoorzaak is nog niet bekend, maar waterschap Aa en Maas gaat uit van botulisme. Het waterschap raadt bewoners en recreanten rondom de plas daarom ook aan om ieder contact met water en watervogels in deze vijver te vermijden. Dit geldt ook voor de huisdieren die rondom de plas uitgelaten worden.

Het is moeilijk om aan te tonen dat het om botulisme gaat als de watervogels en vissen al dood zijn, zegt een woordvoerster. Onderzoek ernaar moet eigenlijk plaats vinden in nog levende, zieke dieren.

Omdat kadavers van vogels de belangrijkste verspreidingsbron zijn, wordt ook geadviseerd geen vogels te voeren, zodat gezonde vogels niet aangetrokken worden naar deze vijver.  

De gemeente  plaatst waarschuwingsborden en waterschap Aa en Maas houdt de situatie in de gaten.

Het is volgens de woordvoerster van Aa en Maas niet vreemd dat in oktober botulisme nog voorkomt. De indruk bestaat dat deze bacterie vooral samenhangt met warm weer, maar botulisme kan zeker ook nog in herfst en winter optreden.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.