Volledig scherm
Politicoloog Marc van de Wardt, hoogleraar Martijn Groenleer, electoraal geograaf Josse de Voogd en Joks Janssen van BrabantKennis (vlnr) in de Verkadefabriek in Den Bosch in discussie over de verkiezingsuitslag. © Chris van Mersbergen

Terugblikken op verkiezingsuitslag: Monasch had het nog niet zo slecht gezien

DEN BOSCH - Had die Jacques Monasch het tóch goed gezien. Er lag een gat op conservatief links, zei hij bij het verlaten van de PvdA. Daar ging hij met Nieuwe Wegen wat aan doen. Hoe dat afliep, is bekend: nul zetels.

Waar dat aan lag? Waarschijnlijk aan Monasch zelf, want de vaststelling dat de kiezer die economisch links is en cultureel conservatief geen partij heeft om zich mee te identificeren klopt, betoogde electoraal geograaf Josse de Voogd maandagavond in de Bossche Verkadefabriek. Daar werd onder de naam Swingstate Brabant nog maar eens teruggeblikt op de verkiezingsuitslag. 

En daar valt heel wat over te zeggen, nu het politieke landschap zo versnipperd is als een bus confetti en we met zijn allen even makkelijk van links naar rechts swingen als van een bestuurderspartij naar een populistisch eenmansbolwerk. 

Serie kaartjes

De Voogd liet in de Verkadefabriek een serie van de kaartjes zien die hem de afgelopen weken een graag geziene gast in de media maakten. Bijvoorbeeld een plattegrondje met daarop de grootste partij per stembureau in Den Bosch: de PVV won in volkswijken als de Hambaken, Kruiskamp en Aawijk, GroenLinks in de yuppen- en bakfietsstraten rond het centrum en de VVD pakte de rest. De Voogd: ,,De segregatie is enorm. Iedereen gaat bij zijn soortgenoten wonen."

De kaartjes van De Voogd laten haarfijn zien waar mensen zich vergeten voelen: Oost-Groningen, West-Brabant, Limburg. Dáár zitten de meeste proteststemmers; PVV, SP. Daar ook ligt voor een nieuwe regering een schone taak, vindt Joks Janssen, directeur van BrabantKennis. ,,Je kunt met deze verkiezingsuitslag in de hand luchtig doen over de tot stilstand gebrachte opkomst van populisme, maar intussen zijn er in dit soort gebieden grote groepen mensen die zich benadeeld voelen. Mensen die zekerheden zoeken, maar die niet vinden en zich afkeren van gevestigde partijen. Daar zul je iets mee moeten."

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.