Volledig scherm
Alex ter Beek en Klaas van Eijkeren zijn trots op het eindresultaat © Chris Korsten

The Fox van Bossche regisseur Klaas van Eijkeren beleeft Brabantse première in Perron-3

ROSMALEN - The Fox, de nieuwe spectaculaire speelfilm van de Bossche filmmaker/regisseur en scriptschrijver Klaas van Eijkeren(42), heeft zaterdagavond bij Perron-3 haar Brabantse première beleefd. De eigenlijke première voltrok zich afgelopen maandag in Tuschinski in Amsterdam.

Voorafgaand aan de vertoning gaven Van Eijkeren en producent Alex ter Beek een korte toelichting op de ruim anderhalf uur durende film.

In de stoelpuntjesschuivendspannende politiethriller gaat de meeste aandacht uit naar de verrichtingen van getraumatiseerde Europol-agent Simon Fox, die een moeizaam bestaan leidt aangezien hij in een grijs verleden per ongeluk een kind heeft doodgeschoten. De film speelt zich in feite af in de nabije toekomst, gepaard gaand met verhelderende flashbacks. Een zaak van vermiste wapens zet een keten van gebeurtenissen in gang. Diverse malen zijn er verwijzingen naar de Koude Oorlog in het algemeen en de Operatie Gladio in het bijzonder.

De Operatie Gladio, waarvan de eerste voorbereidingen waarschijnlijk al in 1947 plaatsvonden, is een (officieel) in 1952 gestart geheim stay-behindnetwerk, gesponsord door de CIA en de NAVO. Met als doel de communistische invloeden in tal van Europese landen te neutraliseren, aanvankelijk op poten gezet uit angst voor een Sovjet-invasie.

,,Het feit dat veel burgers de alsmaar toenemende inbreuk op de privacy met het grootste gemak lijken te accepteren, heeft me enorm aan het denken gezet. Maar ja, tegen welke prijs? Dat is ook de voornaamste drijfveer geweest om deze film te maken", verduidelijkte Van Eijkeren die in 2014 debuteerde met de succesvolle film Patria (No Man's Land) die in acht landen is verkocht. ,,Politieke intriges hebben me altijd wel geboeid. De grote vraag is of Gladio definitief van onze aardbodem is verdwenen. Ik betwijfel dat eerlijk gezegd. En wie zaten er trouwens in werkelijkheid achter duistere organisaties als de Bende van Nijvel en de Rode Brigades(Brigate Rosse)?"

De hoofdrol van Simon Fox wordt ingekleurd door de gerenommeerde acteur Morgan C.Jones. De Ier is onder meer bekend van de Amerikaanse fantasy-serie Game of Thrones. Van Eijkeren: ,,Samen met Alex ben ik op zoek gegaan naar de cast. Op een gegeven moment kwamen we uit bij Morgan. Hij had weliswaar een imposant CV maar nog geen aansprekende hoofdrol achter zijn naam staan. Zo is het balletje gaan rollen. In februari hebben we met hem een hele maand gedraaid, wat beide partijen erg goed is bevallen. Jammer dat hij nu niet hier is. Zijn schoonmoeder is onverwachts overleden, vandaar." Ook bekende acteurs als Eric Corton, Anita Donk, Joshua Rubin, Maarten Dannenberg maken deel uit van de cast. Opmerkelijk is verder dat verschillende scenes zijn opgenomen in Den Bosch, Vught en Rosmalen.

Na afloop van de film was er nog een Q & A met de makers.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement