Volledig scherm
Met borden wordt de nieuwe gang van zaken aangegeven. © Paul Roovers/BD

Tienminutentrein maakt debuut, ook in Brabant

DEN BOSCH/BOXTEL/ZALTBOMMEL - De tienminutentrein heeft zijn debuut gemaakt. Op het traject Amsterdam - Eindhoven rijden deze woensdag 6 september zes intercity's per uur, dat is twee meer dan normaal.

Deze dag geldt als eerste testdag voor het nieuwe dienstenrooster van de Nederlandse Spoorwegen. Veertien woensdagen op rij testen ProRail en NS het tienminutenrooster voor treinen. Om er voor te zorgen dat de invoering van de tienminutentrein in december op dat traject soepel verloopt. Het spoorboekloze reizen, waarover al jaren wordt gesproken, moet dan ingaan.

Om te zorgen dat de test goed verloopt, hebben NS en ProRail extra maatregelen genomen. Zo zetten zij camera's in bij spoorwegovergangen en staan sleeplocomotieven paraat om eventueel gestrande treinen op te halen.

De verslaggevers Rebecca van de Kar (@rebeccavdkar) en Robèrt van Lith (@BDRobertVanLith) van het Brabants Dagblad zijn deze woensdag op pad om te kijken hoe de test verloopt. Hebben de passagiers inderdaad wat meer ruimte in de treinen nu er meer rijden? En hoe bevalt het mensen langs spoorwegovergangen? Zij moeten immers nog langer en vaker wachten om over te steken. En wat denken fietsers er van nu zij langer moeten wachten om het spoor over te steken?

Volledig scherm
Dubbele spoorwegovergang in Boxtel. © Robèrt van Lith/BD