Volledig scherm
Thanksgiving- diner met Amerikanen onder elkaar, in de Bossche Yalla Yalla Foodbar. © copyright Marc Bolsius

Tientallen Amerikanen werken in Den Bosch en zijn dol op Sint, Thanksgiving én Oeteldonk

DEN BOSCH - Als je in Den Bosch mensen Engels hoort spreken, hoeven dat niet per se toeristen te zijn. In de stad wonen en werken tientallen Amerikanen, met veel plezier. Donderdag vierden ze Thanksgiving.

Luide Engelse klanken klinken door de Postelstraat, in de Bossche binnenstad. Die geluiden komen uit het pand van de Yalla Yalla Foodbar. Daar vierden gisteren precies 42 Amerikanen Thanksgiving, een van oorsprong Amerikaanse/Canadese feestdag, waarop dank wordt gezegd voor allerlei goede dingen. Het hele restaurant zit vol; acht kalkoenen worden uitgeserveerd en grote glazen bier worden angstaanjagend snel opnieuw gevuld.

Chad Brown (35), uit Amerika, heeft deze avond in het leven geroepen. ,,Ik heb het menu geregeld, de locatie geregeld. Eigenlijk alles. Alleen maken de koks van dit restaurant ons eten. En ik vertrouw ze, want ik eet hier vaak."

Dat er zo veel Amerikanen in Den Bosch op een voor Nederlanders gewone donderdagavond Thanksgiving vieren, is natuurlijk bijzonder. Ze zijn hier dan ook niet zomaar.

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Chad Brown snijdt de eerste kalkoen aan. © Chad Brown

Dat zit zo. Bijna alle leden van deze Amerikaanse community zijn in dienst bij Softwarebedrijf Epic in Den Bosch. Het hoofdkantoor, in Wisconsin, vraagt jongvolwassen Amerikanen voor vijf jaar naar het buitenland te verhuizen. Hier geven ze hun kennis door aan Nederlanders. Langer dan vijf jaar kan niet, want dan verloopt hun werkvisum.

Ze hebben het hier enorm naar hun zin en denken eigenlijk niet aan het einde van de vijfjarige periode. De Amerikaanse gemeenschap in Den Bosch bestaat uit zo'n zestig mannen en vrouwen tussen de 24 en 35 jaar, die vrijwel allemaal in de binnenstad van Den Bosch wonen.

Drugs en seks

Brendan Keeler (28) landde op 1 december 2013 op Schiphol en vermaakt zich uitstekend in Brabant. ,,Voor ik hier kwam, kende ik alleen Amsterdam. Dan weet iedereen wel wat voor beeld je hebt van Nederland: drugs en seks."

Maar Den Bosch heeft Brendan op andere gedachten gebracht. Nadat hij zijn eerste hap van de Thanksgiving turkey op heeft, begint hij te vertellen: ,,Ik laat familie en vrienden die me op komen zoeken juist andere dingen in Nederland zien. Den Bosch heeft zo veel te bieden. Carnaval vind ik geweldig, en er is altijd wel iets te doen."

Brendan kwam als vrijgezel naar Nederland, kreeg hier een relatie met een Nederlands meisje en leerde door haar de Nederlandse taal goed begrijpen. ,,Ik kan eigenlijk alles verstaan, tenzij iemand heel snel praat."

Quote

Het is wel lastig, hoor. Die taal.

Chad Brown

De relatie met dat meisje is over; sinds afgelopen zomer heeft hij een relatie met Bailey Davidson (27). Als Brendan haar aantikt, kijkt ze op. ,,Oh, ja. Klopt", lacht Bailey. ,,Ik ben hier nu al vier jaar." Bailey wil na dit jaar terug naar Amerika, terwijl Brendan hier nog niet klaar is. ,,Ik mis mijn familie", vertelt ze.

,,En ík wil hier blijven, of meer van Europa zien", zegt Brendan. Wat dat voor hun relatie betekent, daar denken ze nog niet over na. ,,We leven in het nu."

Respect

Chad is al langer dan vijf jaar in Nederland. Hij kwam met zijn vrouw Lindsay vanuit Wisconsin naar Den Bosch en wil niet meer terug naar Amerika. ,,We waren een van de eersten die de lange vliegreis maakten."

Nu willen ze hier blijven en is Chad zelfs bezig met een inburgeringscursus. ,,Dat wil ik om respect te tonen naar het land waar ik in leef en voor de mensen met wie ik leef. Maar het is wel lastig, hoor. Die taal."

Thanksgiving is niet de enige activiteit die de Amerikaanse gemeenschap jaar in, jaar uit organiseert. Natuurlijk vieren ze Halloween, en dan niet op die amateuristische manier zoals wij dat in Nederland doen. Zij pakken echt groots uit. En ook aan carnaval in Oeteldonk doen ze gewoon mee.

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Carnaval in Den Bosch, door de Amerikaanse gemeenschap. © Chad Brown

Ze geven ook een Amerikaanse twist aan Nederlandse tradities. Terwijl Sinterklaas nog op weg was naar Nederland, gaven zij elkaar vorige week al cadeautjes. ,,Het grootste deel wist eigenlijk niet eens wat Sinterklaas precies inhoudt" vertelt Brendan. ,,Maar toch doen ze mee."

De Sint brengt hun dan ook geen bezoekje op hun pakjesavond. En Zwarte Piet, of Black Pete, is er al helemaal niet. Ze trekken wel lotjes en kopen een cadeautje voor iemand. Vervolgens schrijven ze geen gedicht, maar een roast. Daarin maken ze iemand op een grappige manier belachelijk. En er zijn veel grote glazen bier.

Eigen initiatief

En dan is er nog elk jaar de Fiets of Strength, waarbij ze spelletjes doen met fietsen. En bier. Ze organiseren ruim dertig tripjes naar het buitenland. Per jaar. Eén keer per jaar is er een tour met de trein door Nederland. Want de NS vinden ze geweldig. Echt waar.

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
De start van de Fiets of Strength in 2017, in Zuiderpark, Den Bosch. © Brendan Keeler

Er is een eigen orkest samengesteld uit leden van de gemeenschap. Eigenlijk is er niets wat ze niet doen. Chad en Brendan zijn de organisatoren van dat alles.

Het lijkt wel luilekkerland, waarin ze leven. Maar niets is minder waar. Sommigen zijn helemaal gesetteld en hebben baby's. ,,Eén stel heeft al kinderen die naar de basisschool gaan", vertelt Chad.

Werkcultuur

De Amerikanen zijn hier zeker ook om te werken. Koen Luijsterburg (34) is een van de weinige Nederlanders die bij Epic werkt. ,,De werkcultuur is anders. Wij zijn snel geneigd om na een achturige werkdag te zeggen dat het wel mooi is geweest. Zij gaan door tot alles af is. Altijd."

Quote

In Amerika is een glijbaan in plaats van een trap op het werk niet raar.

Brendan Keeler

De werkomgeving van het Bossche softwarebedrijf is heel anders dan die van het gemiddelde Nederlandse kantoor. Waar in onze cultuur de grijze tafels populair zijn, is dat daar heel anders. De stoelen en bankjes zijn typische Amerikaanse retrospullen. Midden in een soort aula staan groter dan levensgrote standbeelden van legendes Marilyn Monroe en Elvis Presley. De gangen van Epic hangen vol met platen van bekende popsterren. ,,Dat is nog niks", lacht Brendan. In Amerika is een glijbaan in plaats van een trap niet raar."

In het kantoor van Brendan hangt het spel Ezeltje Prikje aan de muur. ,,In Amerika noemen we dat Put a Tail On the Donkey, maar jullie naam vinden we leuker." Zijn kantoor deelt hij met één andere werknemer, maar alle deuren staan open en iedereen loopt constant bij elkaar naar binnen voor overleg.

Brendan vindt zijn Nederlandse collega's harde werkers. ,,Degenen die hier komen werken, zijn net zo gemotiveerd als wij. Maar bij een sollicitatie komen ook mensen die verwachten hier 'maar' veertig uur te werken. Dat gaat hem dus niet worden."

Thuis

Ze werken hard, de Bossche Amerikanen, maar nemen ook ruim de tijd voor ontspanning en Amerikaanse tradities.

,,Deze feestdag is belangrijk voor ons", vertelt Chad. ,,Het is de enige feestdag die niets met geld of cadeaus te maken heeft. Thanksgiving heeft alles met samenzijn te maken. En aangezien we niet thuis bij onze familie zijn, is deze gemeenschap ons thuis."

Volledig scherm
Groepsfoto van een trip naar Servië in de zomer van 2017. © Chad Brown
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement