Volledig scherm
Jeanita de Bekker met haar meegebrachte spullen. © Jarry Popelier

Toastjes, salades en een half brood voor bij het eindexamen

DEN BOSCH - Vroeger was het simpel bij de schoolexamens: halverwege een bekertje koffie óf thee. Die tijden zijn voorbij. Martin Keijsers (65) zag eerder deze week een leerling een half brood op zijn tafel hebben liggen bij het examen. 

,,En aan het einde was er nog maar een klein stompje van over. Diezelfde leerling had bij een ander examen toastjes en salades bij zich, keurig met een mesje. Als de andere leerlingen er geen last van hebben, mag het", zegt Keijsers, die al dertig jaar in de examencommissie zit van het Jeroen Bosch College in Den Bosch. 

Hij heeft door de jaren heen veel zien veranderen, wat betreft het meenemen van spullen naar examens. ,,De regels zijn niet eens zoveel veranderd, maar het gedrag van de leerlingen wel. Vroeger kwam de conciërge halverwege binnen met koffie en thee en mocht je één bekertje pakken. Nu denken ze: ik moet er drie uur zitten, dan zou ik weleens honger kunnen krijgen."

Tic
Jeanite de Bekker (17) uit 5 havo heeft net het examen wiskunde afgerond. In haar handen een doorzichtig zakje met van alles en nog wat. ,,Vaseline, dat smeer ik altijd onder mijn neus. Dat moet ik gewoon hebben, dat is een soort tic. Verder drinken, een lolly en Skittles. Voor als ik er zin in heb, maar veel komt vol terug."

Wat ze graag mee zou nemen naar het examen maar wat niet mag? ,,Mijn telefoon. Ik heb steeds de dwang om te kijken of ik iets gemist heb. En sigaretten. Maar je mag nou eenmaal niet roken in de zaal..."

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.