Volledig scherm
Toneelmeester Gé van Berkel is gestopt bij Theater aan de Parade in Den Bosch. Hij houdt de regie over zijn leven graag in eigen hand. © copyright Marc Bolsius

Toneelmeester neemt afscheid van zijn 'speeltuin' aan de Parade

DEN BOSCH/SINT MICHIELSGESTEL - Toneelmeester Gé van Berkel neemt afscheid van Theater aan de Parade. Toen er een streep door de nieuwbouw van het Bossche theater ging, besloot de inwoner van Sint Michielsgestel  een jaar eerder te stoppen. "Het is een zwaar beroep en het is zat geweest, al heb ik in 37 jaar geen dag gehad dat ik dacht: wat doe ik hier."

Pierre Bokma, Simone Kleinsma, Tineke Schouten, Ernst Daniël Smid, Pia Douwes, Karel de Rooij (Mini) en Peter de Jong (Maxi), José Ruiter, Pia Douwes, Tom Jones, Charles Aznavour, Harry Belafonte, José Carreras, ze kennen hem allemaal, de man die in 1980 zijn eerste schreden zette achter de schermen van wat toen nog het Casino heette. "Niet om op te bouwen, maar om af te breken en in te laden. Dat hoort er ook bij", vertelt hij. 

Quote

Bij de Bossche schouwburg, daar hing iets in de lucht. Ik dacht: hier wil ik nooit meer weg.

Gé van Berkel, toneelmeester

"Van Berkel werkte sinds 1980 bij de Bossche schouwburg. "Daar hing iets in de lucht. Ik dacht wow, hier wil ik nooit meer weg.  Fietsend naar Den Bosch dacht ik vaak: ha, ik mag weer naar mijn speeltuin."

Zwaar beroep

Van Berkel wilde eigenlijk eind 2018 met vervroegd pensioen gaan. "Dit is een zwaar beroep, lichamelijk en geestelijk en ik wil de regie zelf in handen houden.  Wat er ook gebeurt om acht uur gaat het doek op. Het is me altijd gelukt de deadline te halen. Maar daar zit wel veel druk op. Dit houd je niet tot je 67ste vol. Voor mij is het zat geweest. Het plan was om in afwachting van de nieuwbouw een tijdelijk theater in te richten in de Sint-Cathrien. Daar had ik nog graag een jaar rondgedoold. Ik zag het helemaal voor me, hoe we er dan toch iets van zouden maken. Maar na het gejojo met het theater, dacht ik toeteledoki, ik stop."

Vrijheid

Spijt heeft hij niet van zijn besluit. "Beslist niet. Ik heb nu de vrijheid om de dingen te doen die ik leuk vind, poëzie schrijven er er mee optreden, bijvoorbeeld. Ik werk aan een cd met poëzie van  mij met muziek. Ik ben meer een performer en vind dat mijn gedichten beter tot hun recht komen als ik ze voordraag. Verder ik ben bezig met het schrijven van een theatermonoloog."

Lees het interview met Gé van Berkel in de edities Den Bosch en Meierij in het Brabants Dagblad van vrijdag 13 oktober. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.