Volledig scherm
Serveerster Rachelle bij het Hart van Brabant. © Marc Bolsius

Topper op het terras Rachelle Dols: Hoe drukker het is, hoe fijner ze het vindt

DEN BOSCH - Het BD zoekt deze zomer naar de toppers van de Brabantse terrassen. Vandaag: Rachelle Dols, van het Bossche café Hart van Brabant.

Praten met Rachelle Dols (28), terwijl het echt terrasjesweer is, voelt een beetje bezwaarlijk. Ze is immers aan het werk en klanten gaan voor. Maar de serveerster van het Bossche etablissement Hart van Brabant heeft geen enkele moeite om alles tegelijk te doen. „Met de drukte valt het nog wel mee hoor”, bezweert ze, terwijl ze schijnbaar achteloos nette biertjes tapt, zorgvuldig bestellingen op een dienblad zet en bij gasten met een gulle lach informeert: „Is alles naar wens geweest?” Stress? Dat woord komt in het vocabulaire van Rachelle niet voor. Hoe drukker het is, hoe fijner ze het vindt. „Als het rustig is, maak ik eerder fouten. Zie ik mensen op het terras bijvoorbeeld net iets later zitten.”

Volle handen
Het vak van obers en serveersters wordt ‘ernstig onderschat’, vindt Ton Lefel die al veertig jaar trouwhartig Hart van Brabant bezoekt. Toen Rachelle er tien jaar geleden begon, had hij direct in de smiezen dat zij de fijne kneepjes beheerst. „Ze is nooit chagrijnig. Iedereen heeft wel eens een kwaaie dag, maar bij haar merk je dat niet. En zo hoort het ook. Gisteren werd ik ergens anders nog geholpen door een jongen die met lege handen wegliep terwijl er rotzooi op de tafels stond, dat zal Rachelle nooit gebeuren. Ze loopt altijd met volle handen. Dat moet in je zitten. Ook als een klant lastig is, weet ze daar slim mee om te gaan. Want klanten hebben altijd gelijk.”

Horecafamilie
Onder andere stamgasten en collega’s, die Rachelle veelvuldig als leukste serveerster nomineerden, zijn de loftuitingen al evenmin van de lucht. Zelf omschrijft ze zich als ‘vrij stabiel’. „Ik denk wel dat ik altijd efficiënt en hard werk.” Rachelle komt uit een horecafamilie, was onder meer serveerster in een chauffeurscafé en voltooide de middelbare hotelschool. „Ik heb daar bijvoorbeeld veel uitserveertips gekregen, maar ook verschillende wijnen en gerechten leren waarderen.”

Flirten
Hart van Brabant kende ze al toen ze nog aan de andere kant van de bar stond. „De mensen hier hadden het altijd superleuk met elkaar. Het was een grote familie. Daar wilde ik ook wel bij horen.” Een goede serveerster, denkt Rachelle zelf, ben je pas echt als mensen voor je terugkomen. Voor sommige mensen is ze een heus vertrouwenspersoon. „Als ik op vakantie ben geweest, zeggen mensen soms: ‘We hebben je echt gemist’.” Wordt er veel geflirt met de goedlachse blondine? Ze valt even stil. „Ja, redelijk veel. Daar maak je ook gebruik van”, klinkt het eerlijk. „Om meer om te kunnen zetten en ook wel voor de fooi.”

Bekijk de overige genomineerden op: bd.nl/terrastopper.

Stem ook op jouw favoriet. Meedoen kan tot 13 september. Op de mobiele site en app kan het even duren voordat de verkiezing geladen is. Een moment geduld alsjeblieft.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.