Volledig scherm
De Kapucijnenkerk in Den Bosch liep zondag behoorlijk vol voor de laatste eucharistieviering © Peter De Bruijn

Tranen bij laatste eucharistieviering in Kapucijnenkerk in Den Bosch

DEN BOSCH - Kapucijnen nemen met weemoed, maar hoopvol afscheid van Den Bosch. 

"Ik heb zojuist gehuild in het kerkbankje", bekent Jadwiga Mulders - Zima uit Den Bosch. "Het kapucijnenklooster voelde als mijn thuis. Heb er bijna 24 jaar met veel plezier gewerkt. De laatste jaren in de waskamer. De lakens, overhemden, de bekende bruine pijen met koorden en hoofdkappen (cappuccio red.) en het ondergoed van de overgebleven paters. Ik zorgde ervoor dat de broeders er goed uitzagen. Het wasje werd de laatste jaren steeds kleiner, ja."

Honderden belangstellenden

Jadwiga nam zaterdag met enkele honderden andere belangstellenden tijdens een eucharistieviering afscheid van ruim vier eeuwen kapucijnen met tussenpozen in Den Bosch. De laatste broeders verhuizen deze week naar een klooster-verzorgingshuis voor minderbroeders kapucijnen in Tilburg. "De kapucijnen worden oud en grijs. We kunnen het klooster in Den Bosch met onze kleine groep niet goed meer onderhouden", aldus gardiaan Philippus. 

Klooster

De kerk naast het klooster aan de Van der Does de Willeboissingel zat zaterdag voller dan op andere zondagen. Volgens een frequente bezoeker waren er misschien wel vier tot vijf keer zoveel kerkgangers als normaal. "Ik heb hier op de hoek gewoond. Het was vroeger mijn parochiekerk. Vond dat ik er vandaag toch nog een keertje moest zijn", zegt Dorothee Muller uit Den Bosch. "Mijn man heeft hier als organist gespeeld. Ik heb nog in het koor gezongen. Het eenvoudige van de kapucijnen heeft mij altijd aangesproken. De kerk is vaak 'glamour en glitter'. Hier absoluut niet. Jammer dat de minderbroeders kapucijnen na meer dan 400 jaar uit Den Bosch verdwijnen, maar het kan niet anders. Ze passen niet meer in deze tijd hè." 

Tekst gaat verder onder foto

Volledig scherm
De kloostertuin die voorheen een kerkhof was. (De stoffelijke resten van de minderbroeders kapucijnen zijn overgebracht naar Velp) © Peter De Bruijn

Weemoedige bijeenkomst

Voorganger en custos Piet Hein van der Veer spreekt tijdens de bijzondere heilige mis over een 'weemoedige bijeenkomst met een feestelijk tintje'. "Het is voor mij afscheid nemen van iets dierbaars; een prachtige plek met allerlei verhalen. Dat wordt nu doorgesneden. Dat doet pijn", zegt hij na de kerkdienst. "Aan de andere kant is het goed dat het klooster niet in handen komt van een projectontwikkelaar maar door wordt gegeven aan jongere franciscanen en zuster clarissen die in de geest van de vorige bewoners door willen gaan."

Nieuw begin

Hans van Bemmel is gardiaan bij de franciscanen. "We blijven in Den Bosch opkomen voor mensen die buiten de boot vallen. Iedereen is hier straks welkom", zegt hij. "Het kapucijnenklooster heet vanaf overmorgen Stadsklooster San Damiano. Dat is de plek in Italië waar Franciscus van Assisi zijn opdracht van god ontving om het geloof in de kerk te herstellen. Elk einde heeft een nieuw begin; ook in Den Bosch." 

Tekst gaat verder onder foto

Volledig scherm
De gedenksteen achter in de kerk werd gezegend © Peter De Bruijn

Gedenksteen

Aan het eind van de eucharistieviering wordt bij de ingang van de kerk een gedenksteen onthuld. Het geld voor het aandenken aan 120 jaar kapucijnenklooster Den Bosch is vooral bijeengebracht door kerkgangers.
De tekening op de steen komt van de hand van broeder en gardiaan Phillipus (81) die in het klooster woont. "Een kapucijn met een Tau-kruis waar bloemen uitkomen met de boodschap 'Geef vrede door'. Symbool voor het charisma van Franciscus dat hier gebloeid heeft", legt hij uit. "Ik geloof dat we het niet zo heel gek hebben gedaan in de stad. De verhuizing is best wel emotioneel, maar we krimpen. We hadden vroeger 18 kloosters. Tilburg is de laatste. De kapucijnen in Nederland sterven uit. Hoe het komt dat er geen aanwas is? We waren misschien te versnipperd. Hebben mogelijk niet genoeg aan de weg getimmerd. Nu is het te laat. Er zit niets anders op. We verlaten dit mooie plekje in Den Bosch."