Volledig scherm
United Cowboys transformeert zich tot La Fura dels Baus © Marc Bolsius

United Cowboys transformeert zich tot La Fura dels Baus

DEN BOSCH - In 2011 was United Cowboys al eens in het Stedelijk Museum. Dat was toen nog niet klaar. Maar meer nog dan een vervolg op die productie Negen Nieuwe Naakten, is Stand Alone een vervolg op Burn vorig jaar in de Willem II Fabriek.

Opnieuw een hallucinerende trip met dansers die op verschillende plekken in de ruimte hun ding staan te doen. Het publiek kan met een glaasje er tussendoor stappen en met bekenden overleggen hoe dit alles te interpreteren. Maar misschien valt er niets te interpreteren.

​Minder lieflijk
Was Burn vorig jaar een voorstelling van vijf uur zonder begin en eind waar je kon in- en uitlopen, Stand Alone heeft wel een vast omlijnd kader. Er is een intro van achttien minuten in het auditorium waarna het publiek naar de centrale hal verhuist. Daar zijn de acht dansers van United Cowboys dan al bezig. Eén ligt in een vierkante bak van gedroogde mosballen, slechts haar hoofd zichtbaar, een andere zit vastgebonden aan stoelen, de oude, bejaarde Cowboy met zijn droevige gezicht raapt fotootjes op. Een vierde neemt wellustige houdingen aan en vraagt ‘do you like this?’ Mooi, esthetisch, meer installatie dan dans. Dansers die zich autistisch door de ruimte bewegen. Maar allengs wordt de muziek minder lieflijk. Een saxofoon scheurt en als een van de danseressen een grote bijl pakt, zie je het aankomen. Dan lijkt United Cowboys opeens op het Catalaanse La Fura dels Baus, bekend om zijn razernij-achtige voorstellingen. Opnieuw een fascinerende productie. Maar wat moeten we denken van dat rare intro. Iemand?

United Cowboys: Stand Alone, Stedelijk Museum, vrijdag- en zaterdagvond 21.30 uur.

Lees meer nieuws, blogs en achtergronden over Theaterfestival Boulevard en bekijk de foto’s via bd.nl/boulevard

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.