Volledig scherm
Een feesttaart met brood, ananas, bloemetjes, groenten en (snoep)spekjes. © Peter de Bruijn

Varkentjes Big en Betsie uit Vinkel verwend met taart voor dierendag

VINKEL – Big en Betsie kwamen snel naar buiten toen Lambère van de Ven op het ruitje van de stal tikte. De twee varkentjes bij boerderij/terras Het Venster werden zondagmiddag extra verwend. Ze kregen een vervroegde duurzame Werelddierendagtaart met overgebleven brood, fruit, snoep en groenten uit de voedingsindustrie.

Vriendinnetjes Floor (11) en Eva (11) uit Heeswijk Dinther keken hoe Big en Betsie de fleurige feesttaart schrokkend naar binnen werkten. Ze gooiden stukjes brood naar de varkentjes, maar die bekommerden zich alleen om hun extra maaltijd. ,,We hebben thuis twee konijnen; Pieter en Wipstaart”, zei Eva. ,,Die krijgen dinsdag extra konijnensnoepjes. Kijk, Betsie snoept een spekkie op.”

,,Geen vleesspekjes”, verzekerde varkenshouder Lambère van de Ven even later. ,,Dat mag ook niet hè. Het vlees kan besmet zijn. Het kan ziektes veroorzaken als je elkaar op eet. Vroeger gooiden de mensen alles voor de varkens. Dat is niet meer zo.”

Extra voer
Boerderij/terras Het Venster telt momenteel 365 zeugen. Bezoekers kunnen de varkens en pas geboren biggetjes in de stal aan de Vinkelsestraat achter het glas zien. ,,Big en Betsie zijn vandaag met de taart extra in het zonnetje gezet. De andere varkens krijgen op 4 oktober extra voer.”

Volledig scherm
Lambère van de Ven trakteerde zijn varkentjes op een Werelddierendagtaart. © Peter de Bruijn
Volledig scherm
Betsie en Big vonden de taart lekker. © Peter de Bruijn

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.