Volledig scherm
© Thinkstock

Veestapel in Brabant blijft groeien

DEN BOSCH - De hoeveelheid vee in Brabant blijft groeien. Zowel het aantal graasdieren als het aantal hokdieren neemt toe. Alleen het aantal koeien ligt lager dan in 2000. Dat meldt de Brabantse Milieufederatie op basis van gegevens van het CBS.

In een jaar tijd zijn er zo'n 800.000 kipper bijgekomen, waarmee het aantal op meer dan 28 miljoen kippen in Brabant komt te liggen. In alle categorien was een groei van het aantal dieren zichtbaar, met uitzondering van het overige pluimvee.

2000
Het aantal varkens lag voor het jaar voor het eerst hoger dan in 2000. Toen waren er in Brabant meer dan 5,7 miljoen varkens. Vorig jaar stopte de teller op 5,9 miljoen. Sinds de eeuwwisseling is het aantal geiten relatief het sterkst toegenomen. Er zijn nu meer dan twee keer zoveel geiten.

Koeien, schapen, geiten en paarden vallen onder de graasdieren. Kippen, varkens, kalkoenen, slachteenden, konijnen, edelpelsdieren en overig pluimvee vallen onder de hokdieren. Onder andere ganzen en parelhoenders staan bij het CBS als overige pluimvee vermeld.

Brabantse Milieufederatie
De Brabantse Milieufederatie maakt zich zorgen over de groeiende hoeveelheid vee. Volgens hen hebben veel mensen in het buitengebied last van de intensieve veehouderij. "In 2011 sprak de Brabantse politiek zich uit voor het terugdringen van de veestapel. Tot op heden tevergeefs", aldus de federatie

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.