Volledig scherm
Distelvlinder © Chris Korsten

'Verjaardagsfeestje' voor Pimpernelblauwtje bij De Moerputten

CROMVOIRT - Het gaat crescendo met het Pimpernelblauwtje, een uiterst zeldzame vlindersoort die in Nederland geheel was verdwenen maar precies een kwart eeuw geleden in het laagveengebied De Moerputten in Den Bosch weer is uitgezet.

Om dat te vieren was er op uitnodiging van De Vlinderstichting in samenwerking met Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten ter plekke een 'verjaardagsfeestje' gearrangeerd, waarbij zelfs de taart niet ontbrak. Onder meer de wethouders van de omringende gemeenten Den Bosch, Vught en Heusden gaven acte de présence. Daarna konden belangstellenden deelnemen aan een vlinderwandeling dwars door het 'blauwgrasland'.

"Dit is vooralsnog de enige habitat in Nederland waar het Pimpernelblauwtje te bewonderen is. Twee ingrediënten zijn onontbeerlijk: de aanwezigheid van de Grote Pimpernel -een plant met een donkerrode knop- en de moerassteekmier", onderstreepte Sicco Ens, veldonderzoeker bij De Vlinderstichting.

"Nadat de eitjes op de knop van de Grote Pimpernel zijn afgezet, ontstaan hieruit kleine rupsen. Die eten de jonge zaden, waarna ze na een tijdje spontaan van de plant vallen. Mieren nemen de rupsen mee naar hun nest, niet in de laatste plaats vanwege hun zoete uitscheiding", wist gids Wanny Schelling te vertellen. "Daar overwinteren de rupsen, die gedurende die periode al gauw 250 mierenlarven verorberen. Eind juni verpoppen de rupsen. En uiteindelijk, na twee weken, komt de vlinder tevoorschijn. Dat is normaal gesproken vanaf half juli. Helaas leeft de vlinder slechts 3 dagen, waarbij het paren vrijwel onmiddellijk de hoofdmoot vormt."

Volledig scherm
Gids Wanny Schelling © Chris Korsten
Volledig scherm
Pimpernelblauwtje op Grote Pimpernel © Chris Korsten
Volledig scherm
Oranje Zandoogje © Chris Korsten